Zdravlje

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U MAMOGRAFIJI SE VEĆ KORISTI: Pacijente bi koštala dodatno, a da li vredi izdvojiti novac?

Autor Milena Antonijević

Da vas na radiološkoj klinici pitaju - da li želite da vaš mamografski snimak očita veštačka inteligencija i da za to dodatno platite, šta biste odgovorili?

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Pacijentkinju koja se u novembru prijavljivala na radiološku kliniku na Menhetnu na svoj godišnji mamograf, zbunilo je osoblje recepcije pitanjem koje nije očekivala.

Pitanje je glasilo - da li želim da potrošim dodatnih 40 dolara za analizu veštačke inteligencije mog mamografskog snimka? Sestra je dodala da ta usluga nije pokrivena osiguranjem.

"Nisam znala šta da mislim o ponudi, bila sam zbunjena i rekla ne. Ali to me je navelo na razmišljanje: da li bi ovo trebalo da dodam svojoj redovnoj rutinski skrininga? Da li moj redovni mamograf nije dovoljno precizan? Ako je ova analiza veštačke inteligencije tako sjajna, zašto je osiguranje ne pokriva?

Nisam jedina osoba koja postavlja takva pitanja. Slično iskustvo imala je i majka koleginice kada je nedavno otišla na mamograf u kliniku u predgrađu Baltimora.

Dobila je ružičasti pamflet na kome je pisalo: „Zaslužuješ više. Više preciznosti. Više samopouzdanja. Više snage sa veštačkom inteligencijom iza vašeg mamografa." Cena je bila ista: 40 dolara. Ona je takođe odbila.

Poslednjih godina, softver za veštačku inteligenciju koji pomaže radiolozima da otkriju probleme ili dijagnostikuju rak pomoću mamografije ušao je u kliničku upotrebu.

Softver može da skladišti i proceni velike skupove podataka slika i identifikuje obrasce i abnormalnosti koje ljudski radiolozi mogu da propuste. Obično ističe potencijalna problematična područja na slici i procenjuje sve verovatne malignitete. Ovaj dodatni pregled ima ogroman potencijal da poboljša otkrivanje sumnjivih masa dojke i dovede do ranijih dijagnoza raka dojke.

Dok su studije pokazuju stope otkrivanja izuzetno ohrabrujućIM, neki radiolozi kažu da je potrebno više istraživanja i evaluacije pre nego što se donesu zaključci o vrednosti rutinske upotrebe ovih alata u redovnoj kliničkoj praksi.

„Vidim potencijal i nadam se da će nam pomoći", rekla je Etta Pisano, radiolog i glavni istraživač na Američkom koledžu za radiologiju. Međutim, „u ovom trenutku je zaista dvosmisleno da li će to koristiti svakom pojedinačnom slučaju", rekla je ona i istakla da je potrebno još više informacija na ovom polju, piše CNN.

Radiološke klinike koje smo majka moje koleginice i ja posetile su deo RadNeta, kompanije sa mrežom od više od 350 centara za snimanje širom zemlje. RadNet je predstavio svoj AI proizvod za mamografiju u Njujorku i Nju Džersiju prošlog februara i od tada ga je uveo u nekoliko drugih država, kaže Gregori Sorensen, glavni naučni službenik kompanije.

Sorensen je ukazao na istraživanje koje je kompanija sprovela sa 18 radiologa. Od lekara je zatraženo da pronađu rak na 240 slika, sa i bez veštačke inteligencije. Učinak svakog lekara poboljšan je korišćenjem veštačke inteligencije, rekao je Sorensen.

Među svim radiolozima, „nije svaki lekar podjednako dobar", rekao je Sorensen. Sa RadNet-ovim AI alatom, „kao da svi pacijenti dobijaju korist od našeg vrhunskog izvođača".

Da li je tehnička analiza vredna dodatnih troškova za pacijente?

Na ovo pitanje nema lakog odgovora.

„Neki ljudi će uvek biti zabrinutiji za svoje mamografe, a korišćenje veštačke inteligencije može im dati više sigurnosti", rekla je Laura Heacock, specijalista za snimanje dojki u NIU Langone Health centru za rak.

Zdravstveni sistem je razvio AI modele i testira tehnologiju sa mamografima, ali je još ne nudi pacijentima, rekla je ona.

Ipak, rekla je Heacock, žene ne bi trebalo da brinu da li im je potrebna dodatna analiza veštačke inteligencije ako im se ponudi.

„Na kraju dana, još uvek imate stručnjaka za snimanje dojki koji tumači vaš mamograf, a to je standard nege", kazala je ona.

Otprilike 1 od 8 žena će dobiti dijagnozu raka dojke tokom svog života, a preporučuju se redovni skrining mamografi kako bi se rano identifikovali tumori raka. Ali mamografi teško da su sigurni, prema Nacionalnom institutu za rak, oni propuštaju oko 20% karcinoma dojke.

FDA je odobrila otprilike nekolicinu AI proizvoda koji pomažu u otkrivanju i dijagnostici raka na mamografima. Međutim, trenutno ne postoje kodovi za naplatu koje radiolozi mogu da koriste za naplatu zdravstvenih planova za korišćenje AI za tumačenje mamografija. Obično bi savezni centri za Medicare & Medicaid usluge uveli nove kodove za naplatu i privatni zdravstveni planovi bi pratili njihov primer za plaćanje. Ali to se još nije dogodilo na ovom polju i nejasno je kada ili da li će se desiti.

CMS nije odgovorio na zahteve CNN-a za komentar.

Trideset pet procenata žena koje posete RadNet objekat za mamografe plaćaju dodatni pregled veštačke inteligencije, rekao je Sorensen.

Radiološke prakse ne obrađuju plaćanje za AI mamografiju na isti način.

Ordinacije povezane sa Opštom bolnicom u Masačusetsu sa sedištem u Bostonu ne naplaćuju pacijentima analizu veštačke inteligencije, rekla je Konstans Leman, profesor radiologije na Harvardskoj medicinskoj školi koja je kodirektor Istraživačkog centra za snimanje dojki u Mass Generalu.

Traženje od pacijenata da plate "nije model koji će podržati pravičnost", rekla je Leman, jer će samo pacijenti koji mogu da priušte dodatnu naknadu dobiti poboljšanu analizu.

On je navela da veruje da mnogi radiolozi nikada ne bi pristali da postave znak na kome se navodi naknada za analizu veštačke inteligencije jer bi to bilo poražavajuće za pacijente sa niskim primanjima.

Sorensen je rekao da je cilj RadNeta da prestane da naplaćuje pacijentima kada kreatori zdravstvenih planova shvate vrednost skrininga i počnu da ga plaćaju.

Neka velika ispitivanja su u toku u Sjedinjenim Državama, iako je veliki deo dosadašnjih objavljenih istraživanja o veštačkoj inteligenciji i mamografiji urađen u Evropi. Tamo je standardna praksa da dva radiologa čitaju mamograf, dok u Sjedinjenim Državama samo jedan radiolog obično ocenjuje skrining test.

Privremeni rezultati iz visoko cenjenog MASAI random kontrolisanog ispitivanja na 80.000 žena u Švedskoj otkrili su da su stope otkrivanja raka bile 20% veće kod žena čije je mamografe očitao radiolog koristeći AI u poređenju sa ženama čije su mamografe čitala dva radiologa bez ikakve intervencije AI, što je standard nege tamo.

„To je bilo sjajno, ali da li će se to generalizovati na SAD, ne možemo reći", rekla je Leman.

Pored toga, postoji potreba za „raznovrsnijim setovima obuke i testiranjima za razvoj i usavršavanje algoritama veštačke inteligencije" među različitim rasama i etničkim grupama, rekao je Christoph Lee, direktor Severozapadnog preduzeća za skrining i istraživanje ishoda raka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Vašingtonu.

Duga senka ranijeg i uglavnom neuspešnog tipa kompjuterski potpomognute mamografije visi nad usvajanjem novijih AI alata.

Kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih, softver za „kompjuterski potpomognuto otkrivanje" obećao je da će poboljšati otkrivanje raka dojke. Zatim su počele da stižu studije, a rezultati su često bili daleko od ohrabrujućih. Upotreba CAD-a u najboljem slučaju nije donela nikakvu korist, au najgorem je smanjila tačnost interpretacije radiologa, što je rezultiralo većim stopama opoziva i biopsija.

„CAD nije bio toliko sofisticiran", rekao je Robert Smit, viši potpredsednik nauke o ranom otkrivanju raka u Američkom društvu za rak. Alati veštačke inteligencije danas su potpuno drugi padež, rekao je on.

Smit je dodao da mu je "zabrinjavajuće" što radiolozi naplaćuju analizu veštačke inteligencije.

„Ima previše žena koje ne mogu sebi da priušte te troškove iz svog džepa" za mamograf, rekao je Smit.

 (M.A./EURACTIV.rs)