Zdravlje

U VELIKOJ BRITANIJI PONOVO ŠTRAJK MLADIH LEKARA: Udruženja pacijenata zabrinuta za negu onkoloških i hroničnih bolesnika

Autor Milena Antonijević

Desetinama hiljada pacijenata u Engleskoj će u narednih šest dana biti uskraćena medicinska nega zbog situacije koju će izazvati šestodnevni štrajk mlađih lekara

Izvor: Stefan Stojanovic/MONDO

Prema pisanju Gardijana, dobrotvorne zdravstvene organizacije upozoravaju da će pacijenti čiji su termini odloženi, uključujući i one sa malignim oboljenjima i problemima sa vidom, biti izloženi riziku da se njihovo zdravstveno stanje pogorša.

Udruženje pacijenata saopštilo je da bi bezbednost pacijenata mogla biti ugrožena jer bolnice imaju premalo osoblja da bi se izborile sa štrajkom koji je počeo 3. januara u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu, piše Politika.

Ministru zdravstva i Britanskom medicinskom udruženju (BMA) upućen je apel da angažuju posrednike koji bi pomogli u rešavanju dugotrajnog spora oko plata mlađih lekara nakon što su pregovori vođeni pre Božića bili neuspešni.

Ovo je deseta obustava rada mladih lekara od marta prošle godine.

U štrajkovima su proveli ukupno 28 dana, što je dovelo do pomeranja termina za skoro milion ambulantnih pregleda i operacija.

(M.A./EURACTIV.rs)