Zdravlje

VISOKA STOPA SMRTNOSTI OD RAKA U GRČKOJ: U izradi Nacionalni akcioni plan za borbu protiv ove bolesti

Autor Milena Antonijević

Grčka se suočava sa velikom smrtnošću od raka, usled nedostatka koherentne politike I dok je ona trenutno u izradi, zainteresovane strane kažu da treba više pažnje posvetiti ovom problemu da se prevaziđu prepreke.

Izvor: YouTube/screenshot/Sky News

Prema grčkom statističkom organu (ELSTAT), „više od 30.000 ljudi u Grčkoj je umrlo od posledica raka", što je skoro svaki četvrti smrtni slučaj 2020. godine, dok je OECD utvrdio da je smanjenje smrtnosti od raka sporije nego drugde u EU.

„Nacionalni akcioni plan za borbu protiv raka biće ključni preduslov za jasnu posvećenost države da konačno želi da radi na tom planu i da reši probleme grčkih pacijenata", rekao je za Euractiv, George Kapetanakis, predsednik Grčke federacije za borbu protiv raka, dodajući da je ovo pitanje predstavljeno kao „glavni prioritet".

Takođe bi moglo da „igra kritičnu ulogu u razbijanju takozvanih silosa u procesima kontrole i nege raka promovišući međusobnu povezanost između akcija prvog koraka (prevencija, skrining, dijagnoza) i završnih koraka, koji su lečenje i opstanak pacijenata", dodao je on.

Ove izjave su deo nedavne javne rasprave o opštoj reformi grčkog NHS-a i neophodnosti usvajanja grčkog nacionalnog akcionog plana za borbu protiv raka prema standardima i smernicama Evropskog plana za borbu protiv raka.

Grčki pacijent se na kraju kreće oko potreba koje NHS stvara, a da istovremeno nema kapacitet da pokrije potrebe njegovih/njenih pacijenata", rekao je Kapetanakis, ponavljajući važnost strukturiranog sistema usredsređenog na pacijenta. 

Stoga je istakao da je ključno da Nacionalni akcioni plan za borbu protiv raka „ozbiljno uzme u obzir iskustvo pacijenata" kako bi se izbeglo "zabadanje glave u pesak" i postigli željeni rezultati smanjenja smrtnosti od raka.

„Da bi takav plan uspeo, zdravlje mora biti aspekt bilo kog procesa kreiranja politike, od politike hrane do politike transporta", dodao je on.

Nacionalni plan po evropskim standardima

Zbog postojećih distorzija grčkog zdravstvenog sistema, postavilo se pitanje da li bi Nacionalni akcioni plan za borbu protiv raka mogao da prati evropske standarde koje su postavili EU i ostale zemlje članice 2021. godine.

„Naravno da može", odgovorio je Kapetanakis, dodajući da plan protiv raka ne mora da se pravi od nule.

„EU nam je dala smernice. Postoji i 19 drugih nacionalnih akcionih planova, već usvojenih, u zemljama članicama EU. Mogli bismo ih duboko ispitati i izvući neophodna znanja o najboljim praksama i rezultatima, i onda možemo da ih uvrstimo i kod nas", objasnio je on.

Nacionalni savet za rak

Tokom panel diskusije na Kongresu zdravstvene politike održanom u Grčkoj ranije ovog meseca, istaknuto je da još uvek postoji potreba za uspostavljanjem Nacionalnog registra raka kako bi se osiguralo da pacijenti dobijaju dugoročnu, sigurnu i inovativnu zdravstvenu zaštitu. To je takođe od ključnog značaja jer bi moglo da stvori detaljniju sliku prevalencije raka u Grčkoj.

Ovaj Registar se takođe pominje u nacrtu zakona koji je izglasan u oktobru, ali njegova implementacija tek treba da se završi.

Prema Kapetanakisu, Nacionalni registar za rak bi trebalo da bude i jeste „glavni prioritet" grčkog ministarstva zdravlja, zajedno sa usvajanjem Nacionalnog akcionog plana za borbu protiv raka.

„Nacionalni savet za rak je takođe u planovima Ministarstva", rekao je Kapetanakis za Euractiv, uveravajući da je to obećanje ministra zdravlja u razgovoru sa zainteresovanim stranama.

„Još nismo svesni uloge ove agencije. Međutim, to ukazuje na snažnu spremnost u ime grčkog ministarstva zdravlja da napravi značajne korake napred" u narednom periodu, dodao je on.

Idealni tajming

Kako su programi skrininga već usvojeni, odnosno program „Fofi Gennimata" za rak dojke, izgleda da Grčka preduzima korake u pogledu prevencije raka. Ali pokretanje drugih programa skrininga je odloženo.

S druge strane, značajni „koraci su već preduzeti u digitalnoj transformaciji onkološke nege", rekao je Kapetanakis za Euractiv.

A rezultati delovanja ministarstva biće „vidljivi u narednih godinu dana i više u narednim godinama", prokomentarisao je on.

„Okvir i vreme su idealni" da bi programi dali opipljive rezultate", rekao je on.

(M.A./EURACTIV.rs)