Zdravlje

NOVA TENZIJA IZMEĐU AMERIKE I KINE: Sporan izveštaj o poreklu korona virusa, optužbe sa obe strane

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nova tenzija između Amerike i Kine oko izveštaja o poreklu korona virusa. Amerikanci sa "niskim nivoom uverenosti" navode da je potekao iz laboratorije, Kinezi uzvraćaju da je u pitanju politizovanje nauke.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Američki ambasador u Kini pozvao je tu zemlju da bude "iskrenija" o poreklu korona virusa, nakon uznemirujućeg izveštaja američkog Ministarstva energetike.

Ministarstvo je krajem prošle nedelje saopštilo da je istraga utvrdila u poverljivom obaveštajnom izveštaju, da je moguće da je kovid 19 virus "procurio" iz laboratorije u Vuhanu. Ministarstvo se, doduše, ogradilo i dodalo da ima nizak nivo poverenja u podatke iz izveštaja.

Ambasador Nikolas Berns rekao je u ponedeljak na događaju Američke privredne komore da bi Kina trebalo da bude "iskrenija po pitanju događaja u Vuhanu pre tri godine, vezanih za poreklo kovid 19 krize".

Izvor: EPA/Sergio Barrenechea

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi, u ponedeljak je upozorio da nema čvrstih dokaza ni za prvu, ni za drugu teoriju.

"Nismo uspeli da postignemo definitivan zaključak, niti konsenzus u okviru američke vlade, o poreklu pandemije kovida 19", rekao je on.

Kina je Americi uzvratila saopštenjem da pandemiju korone ne bi trebalo koristiti u političke svrhe. Mao Ning iz Ministarstva spoljnih poslova Kine odbacila je teoriju koja dolazi iz američkog Ministarstva energetike.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

"Pozivam američke istražitelje da prestanu da blate Kinu, i da prestanu da nastojanja da se pronađe uzrok koriste u političke svrhe", rekla je ona.

Različite američke agencije su tokom prethodne tri godine davale različite zaključke o poreklu korona virusa. FBI je 2021. saopštio je da virus izašao iz laboratorije ali je sopstveno uverenje u podatke nazvao "umerenim". Druge studije su utvrdile da je virus prešao sa životinja na ljude na pijaci Huanan u Vuhanu.

Odnosi Kine i Amerike su napeti već neko vreme, a ta situacija je dodatno pogoršana obaranjem navodnog kineskog špijunskog balona iznad SAD-a.

(EURACTIV.rs)