Zdravlje

NAJVIŠE MENTALNIH PROBLEMA IMAJU MLADI OD 18 DO 25: Pomoć ne traže jer se stide

Autor Milena Antonijević

Unicefova istraživanja pokazala su da polovina mladih u Srbiji ne traži pomoć kada ima problem i to zbog stida. Mnogi ne znaju ni kome da se obrate.

Izvor: Mondo/U. Arsić

Da bi deca i mladi na vreme dobili pomoć, šest ministarstava je potpisalo memorandum o saradnji, prenosi RTS.

"Psiholozi i pedagozi su neosporno jako važni u tom procesu, ali oni nisu dovoljni, kako bi se određena poteškoća kod mlade osobe sanirala. Zato je bitno da nastavnici imaju određene obuke i resurse kako bi mogli da sami identifikuju i pomognu mladim ljudima", istakao je član Unicefovog Omladinskog odbora Bogdan Dimić.

O iskustvima u komunikaciji s mladima, govorila je Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji.

"Pričala sam sa mladićem od 17 godina i rekao mi je da se oseća potpuno izgubljeno, da mu je teško da se fokusira, da doživljava napade besa i da ne može još dugo to da trpi. Najgore je to što nije imao kome da se obrati za pomoć jer ga je bilo sramota", pojašnjava ona.

Kada imaju problem, skoro polovina mladih rešenje traži na internetu. Samo pet odsto vidi nastavnike, a sedam odsto zdravstvene radnike kao nekog s kim mogu da razgovaraju o problemima.

"U populacionoj grupi od 18 do 25 godina ima značajno više mentalnih poremećaja nego u ostalim uzrastima, a radili smo istraživanje i sa starijim kategorijama, do 65 godina. Pravovremene i adekvatne intervencije dobije samo trećina mladih, obično prođe deset godina od prvih simptoma do momenta kada dobiju intervenciju", navodi prof. dr Milica Pejić Jovančević, direktorka Instituta za mentalno zdravlje.

Stručnjaci su saglasni da kada se uoči problem, sistem je možda već zakazao i zato kao najvažniju vide prevenciju.

"Ideja je da se poveća broj psihologa u domovima zdravlja i to prvenstveno kako za odrasle sa kojima će moći da razgovaraju roditelji, tako i za decu. Moramo, možda, vratiti pedijatrijske službe u osnovne škole kao što je nekada bilo", ističe ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Istraživanje koje je sproveo CESID pokazalo je da su mladi koji nemaju poverenja u pojedine institucije davali odgovore, da je to zbog nezainteresovanosti, neefikasnosti i sporog reagovanja.

(EURACTIV.rs)