Zdravlje

DA LI ĆE SE NA OPERACIJE ČEKATI KRAĆE? Direktorka RFZO o gorućem problemu zdravstva

Autor Milena Antonijević

Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO-a, izjavila je da su otklonjeni mnogi problemi, ažurirane liste i da je sada čekanje na operacije smanjeno s deset na četiri godine.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovic

Gostujući na RTS- u, Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, rekla je da kako bi što pre stigli na red, pacijenti na listama čekanja za operacije do 1. septembra su mogli da odluče da se operišu u bolnicama van mesta stanovanja.

Osim smanjenja dužine čekanja na operacije, Radojević Škodrić najavljuje da će od 14. septembra u svim porodilištima početi testiranje dece odmah po rođenju na SMA, a poručuje i da nestašice lekova neće biti. 

Prema njenim rečima, liste čekanja nisu rak rana samo našeg zdravstva, već postoje u svim zemljama. U pitanju je samo način na koji mi rešavamo te liste, a operacije kukova i kolena su gorući problem.

To se produbilo najviše tokom kovida, zato što što smo jedna od zemalja kojoj su prioritet bili pacijenti koji boluju od tog virusa. Dok su druge zemlje koliko-toliko radile ugradnju endoproteza, kod nas je to gotovo stalo.

"Drugi razlog je što je 'Banjica' kao referentna zdravstvena ustanova za te operacije u fazi rekonstrukcije. Pre mesec dana su završene četiri operacione sale i sada se radi mnogo veći broj operacija", kazala je ona.

Kao treći razlog navodi to što se za vreme kovida te liste nisu ažurirale.

Sada su, prema njenoj tvrdnji, otklonili mnoge probleme, ažurirali liste i smanjili vreme čekanja na operacije.

"Lista čekanja je sada smanjena sa deset godina na četiri. Do 1. septembra smo pozivali pacijente koji su bili na čekanju duže od šest godina. Sada pozivamo pacijente koji čekaju četiri godine. I to je ogroman pomak", ističe Radojević Škodrić i dodaje da se četvrtina pacijenata koja čeka duže od šest godina izjasnila za operaciju u blizini mesta prebivališta i da je već do sada operisano njih 210.

Takođe, za 900 pacijenata su završeni specijalistički pregledi i kontrole i biće operisani do kraja godine, a za 450 pacijenata su u toku pripreme za operaciju.

Za kataraktu, kao i za vantelesnu oplodnju, nije bilo dovoljno kapaciteta u državnim ustanovama.

Zato je otpočelo ugovaranje sa privatnim klinikama. "U slučaju operacije kuka i kolena mi imamo dovoljno kapaciteta u državnim ustanovama i zato nismo ugovorili sa privatnicima", pojasnila je direktorka RFZO.

Testiranje beba na SMA

Od 14. septembra deca će u svim porodilištima u Srbiji biti odmah po rođenju testirana na SMA.

Test na SMA je vrlo jednostavan.

"Uzme se krv iz pete novorođenčeta, stavi se na filter papir koji se šalje u laboratoriju. Za sada će ovo testiranje raditi samo jedna laboratorija, to je Centar za humanu genetiku na Biološkom fakultetu, koji ima ogromno iskustvo upravo u postavljanju dijagnoza raznih genetskih neuromišićnih bolesti", kazala je ona.

Direktorka RFZO je u intervjuu za RTS poručila i da neće biti nestašice lekova.

(EURACTIV.rs)