Zdravlje

SVE JE VIŠE MLAĐIH OD 50 GODINA KOJI OBOLJEVAJU OD KANCERA: Zašto ove podatke treba uzeti sa rezervom?

Autor Aleksandra Vrbica

Tim stručnjaka iz celog sveta, uključujući SAD, Kinu i Veliku Britaniju, složio se da se ne mogu doneti čvrsti zaključci na osnovu podataka studije, ali postoje faktori koji svakako povećavaju rizik od oboljevanja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Čini se da je broj slučajeva raka među mlađima od 50 godina širom sveta naglo porastao u poslednjih 30 godina, pokazuje studija.

Istraživanje objavljeno u BMJ Oncology pokazalo je da je u 2019. bilo 3,26 miliona slučajeva - 79% više nego 1990. godine. Ali stručnjaci su upozorili da ne treba previše čitati u nalazima. Istraživanje nije uzelo u obzir porast ukupne populacije od 40%, dok su faktori poput boljeg izveštavanja takođe mogli da igraju ulogu.

Tim stručnjaka iz celog sveta, uključujući SAD, Kinu i Veliku Britaniju, složio se da se ne mogu doneti čvrsti zaključci. Ali oni su bili zabrinuti da faktori životnog stila - uključujući višak kilograma, ishranu bogatu crvenim mesom i soli i fizičku neaktivnost - mogu da podstaknu slučajeve raka među ljudima uzrasta od 14 do 49 godina. Genetski faktori takođe mogu igrati ulogu, dodali su.

Stopa smrtnosti

Najčešći su bili karcinomi organa za varenje, kože i dojke. Rak je ubio više od milion mlađih od 50 godina u 2019. godini, što je porast od preko 25% - ali sa porastom stanovništva od 40%, to bi zapravo moglo ukazivati na pad stope smrtnosti.

Podaci su preuzeti iz skupa podataka o globalnom opterećenju bolesti, koji pokriva više od 200 zemalja.

Istraživači su rekli da je potrebno više rada za "potpuno razumevanje" porasta slučajeva, ali sugerišu da su potrebni napori da se poboljša otkrivanje i prevencija kod mlađih odraslih osoba.

Profesorka Doroti Benet, stručnjak za ćelijsku biologiju na Univerzitetu u Londonu, složila se da "nije moguće" izvući detaljne zaključke.

Cancer Research UK (CRUK) saopštio je da postoje dokazi o porastu stope raka među osobama od 18 do 49 godina u Velikoj Britaniji.

Ali dr Kler Najt, iz CRUK-a, dodala je: "Koliko god ovo izgledalo alarmantno, rak je prvenstveno bolest starije životne dobi, pri čemu se većina novih slučajeva raka širom sveta dijagnostikuje kod osoba starijih od 50 godina."

(EURACTIV.rs)