Zdravlje

GDE SU SAD GODINU DANA NAKON PONIŠTENJA “ROE PROTIV VEJDA”? Zakon u nekim državama zaobilazi se alternativnim rešenjima

Autor Milena Antonijević

Prošlo je godinu dana od poništavanja presude Roe protiv Vejda, značajne odluke Vrhovnog suda iz 1973. godine koja je ženama dala pravo na abortus u svakoj državi. Šta se po ovom pitanju promenilo u međuvremenu?

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Presuda od 24. juna 2022. preokrenula je skoro 50 godina presedana i promenila pejzaž reproduktivnih prava žena dajući pojedinim državama moć da odluče da li da dozvole postupak. Odluka je izazvala višemesečne proteste širom zemlje.

U godini nakon toga, 20 država je donelo zakone koji zabranjuju ili ograničavaju pristup abortusu: Alabama, Arizona, Arkanzas, Florida, Džordžija, Ajdaho, Kentaki, Luizijana, Misisipi, Misuri, Nebraska, Severna Karolina, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota , Tenesi, Teksas, Juta, Zapadna Virdžinija i Vajoming.

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon o zabrani abortusa nakon šest nedelja koja će stupiti na snagu tek 30 dana nakon što Vrhovni sud države reaguje na pravni spor protiv prvobitne 15-nedeljne zabrane, navodi Politiko. Prema zakonu, abortus bi bio dozvoljen samo u slučajevima da se spase život trudnice. Pored toga, abortusi u trudnoći koji rezultiraju silovanjem ili incestom bili bi dozvoljeni do 15 nedelja trudnoće, ali samo ako žena ima dokaz o zabrani prilaska ili policijski izveštaj.

U sedam od tih država, Arizoni, Indijani, Severnoj Dakoti, Ohaju, Južnoj Karolini, Juti i Vajomingu, zabrane abortusa su trenutno blokirane zbog tekućih tužbi.

Zbog promena u državnim zakonima od kraja postupka Roe protiv Vejda, u SAD je došlo do porasta potražnje za hitnom kontracepcijom kao što je Plan B One-Step, takođe poznat kao pilula za „jutro posle".

Takođe je došlo do značajnog povećanja potražnje za tabletama za abortus tokom prošle godine. Kompanije koje propisuju tablete za abortus, nakon zdravstvenih konsultacija, prijavile su više veb saobraćaja i zahteva za termine nakon poništavanja presude Roe protiv Vejda, uključujući države sa zakonima o „okidaču" gde je abortus već zabranjen ili veoma ograničen.

Iako je abortus u velikoj meri ograničen širom zemlje, nova anketa koju je objavio Galup pokazuje da 61% Amerikanaca ne odobrava odluku Vrhovnog suda da poništi Roe protiv Vejda. Rekordnih 69% Amerikanaca takođe kaže da bi abortus generalno trebalo da bude legalan u prva tri meseca trudnoće, a 52% kaže da je abortus moralno prihvatljiv.

„Ovo je promena paradigme", rekla je za Njujork tajms Lidija Sad, direktorka društvenog istraživanja Sjedinjenih Država za Galup, firmu za ispitivanje javnog mnjenja.

„Još uvek postoji mnogo ambivalentnosti, nema mnogo ljudi na sve ili ništa. Ali postoji mnogo više podrške za prava na abortus nego što je bilo, i izgleda da će to ostati ovde."

Danas postoji 20 država u kojima je abortus zaštićen, a zvaničnici u mnogim od tih država uključujući Kaliforniju, Njujork, Novi Meksiko, Minesotu i Kolorado, čak su javno pozvali žene iz država u kojima su zabrane procedure.

(EURACTIV.rs)