Zdravlje

KOMPANIJA "NEURALINK" DOBILA DOZVOLU ZA TESTIRANJE NA LJUDIMA: Prvi korak na Maskovom putu ka čipovima u mozgu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kompanija Ilona Maska "Neuralink" dobila je dozvolu za testiranje na ljudima.

Izvor: YouTube/Neuralink

Kompanija Ilona Maska "Neuralink" saopštila je da je dobila odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA) da sprovede svoje prve testove na ljudima.

Milijarderova kompanija za implantaciju čipova u mozak želi da pomogne ljudima da povrate vid ili pokretljivost povezujući mozak sa računarima. "Neuralink" za sada nema konkretne planove o regrutaciji učesnika studije, ali ovo je prvo nastojanje da dobije dozvolu za testove nad ljudima koje se završilo zelenim svetlom.

Ranija ponuda "Neuralinka" da dobije odobrenje FDA odbijena je iz bezbednosnih razloga, a kompanija se sada nada da će testovima prići korak bliže lečenju stanja kao što su paraliza ili slepilo, i da će pomoći osobama sa određenim invaliditetima da koriste računare i mobilnu tehnologiju.

Čipovi - koji su testirani na majmunima - dizajnirani su da tumače signale proizvedene u mozgu i prenose informacije uređajima preko Bluetooth tehnologije.

Mask je takođe ranije sugerisao da bi predložena tehnologija mogla da pomogne u ublažavanju zabrinutosti oko veštačke inteligencije koja bi u određenim slučajevima i aktivnostima mogla da zameni ljude.

Izvor: YouTube/Neuralink

"Ovo je važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima. Odobrenje je rezultat neverovatnog rada našeg tima u bliskoj saradnji sa FDA", saopštila je kompanija "Neuralink", obećavajući više informacija o prijavljivanju učesnika za naredni period.

"Neuralink" obećava da su "bezbednost, pristupačnost i pouzdanost" prioriteti tokom procesa inženjeringa.

Stručnjaci su upozorili da će ovi moždani implantati zahtevati opsežna testiranja kako bi se prevazišli tehnički i etički izazovi, ukoliko žele da postanu široko dostupni. Ali kompanija čiji je Mask suosnivač je više puta do sada precenila brzinu ostvarenja svojih planova. Prvobitni cilj bio je da počne sa postavljanjem čipova u ljudske mozgove 2020. godine, kako bi se ispoštovalo obećanje dato godinu dana ranije. Kasnije je obećano da će početi 2022. godine, ali je prošlog decembra bila pod istragom zbog navodnog kršenja prava životinja tokom testiranja.

Izvor: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN/POOL

Najava o odobrenju FDA za testove na ljudima prati nedavna dostignuća švajcarskih istraživača u polju tehnologije koja uključuje implantate u mozgu.

Paralizovani muškarac iz Holandije mogao je da hoda jednostavno razmišljajući o tome - zahvaljujući sistemu implantata koji bežično prenosi njegove misli na njegove noge i stopala.

(EURACTIV.rs)