Zdravlje

POROĐAJ U BEOGRADSKOM PORODILIŠTU PRENOŠEN UŽIVO: Ministarstvo reagovalo, medicinska sestra suspendovana

Autor Tamara Milošević Grbić

Medicinska sestra iz GAK "Narodni front" objavila je na društvenoj mreži TikTok uživo prenos porođaja iz operacione sale uprkos meri zabrane upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i sali.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon skandaloznog snimka porođaja reagovala je uprava GAK "Narodni front" i u saopštenju istakla da je medicinska sestra suspendovana kao i da se protiv nje vodi disciplinski postupak. Ministarka zdravlja Danica Grujičić za EURACTIV je rekla da se slaže sa takvom odlukom i apelovala na kolege da ne "žmure" u takvim slučajevima.

Uprava GAK "Narodni front" izdala je saopštenje tim povodom u kojem nastrožije osuđuje postupak medicinske sestre. Kako su rekli ona je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike i odmah je po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak protiv nje. Informaciju o sankcionisanju takvog ponašanja potvrdili su za EURACTIV u Ministarstvu zdravlja.

Ministarka zdravlja, Danica Grujičić rekla je EURACTIV da pozdravlja odluku direktora GAK "Narodni front", Željka Mikovića da suspenduje medicinsku sestru koja je na društvenim mrežama objavila snimke iz operacione sale i uživo ih prenosila.

"Smatram da je neetički da bilo koji zdravstveni radnik koristi društvene mreže kako bi prenosio šta se dešava u operacionoj sali. Takvo narušavanje intime pacijenata je u svakom slučaju skandalozno. Ne mogu da verujem da je nekome ko se bavi ovim poslom palo na pamet da uradi tako nešto", istakla je ministarka zdravlja.

Ona je izrazila čuđenje za to što niko od kolega nije odmah reagovao kada je primetio da sestra snima operacionu salu i ono šta se dešava u njoj.

"Slažem se sa odlukom direktora prof. dr Željka Mikovića da suspenduje medicnsku sestru. Takođe, mislim da je potrebno da ona ponovo prođe i stručnu procenu da li može da se bavi dosadašnjim poslom posle ovakvog postupka", objasnila je Grujičić.

Ona je ponovila da je mera zabrane upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali i dalje na snazi.

(EURACTIV.rs)