Zdravlje

SZO HITNO UPOZORILA NA OZBILJNU BIOLOŠKU OPASNOST: Moguće "curenje" mikroorganizama iz ugrožene laboratorije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

SZO je hitno upozorila na ozbiljnu biološku opasnost, jer su borci u Sudanu zauzeli laboratoriju u kojoj se nalaze mikroorganizmi koji izazivaju bolesti.

Izvor: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/Rayner Pena R

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na "ogromni biološki rizik" nakon što su borci u Sudanu zauzeli Nacionalnu laboratoriju za javno zdravlje u prestonici Kartumu. Druge nacije rade na ubrzanoj evakuaciji svojih državljana iz zemlje u kojoj je narušeno primirje pod pokroviteljstvom SAD-a.

Iako je na snazi bilo primirje od 72 sata, novinari "Si-En-Ena" prijavili su da odjekuje pucnjava i da Kartum nadleću borbeni avioni. Borbe se i dalje, očigledno, vode između sudanske vojske i snaga RSF, paravojne grupe koja se bori za prevlast nad zemljom.

SZO je saopštila i da je u konfliktu stradalo najmanje 459 ljudi, dok je ranjeno ili povređeno više od 4.000 njih.

Nije poznato koja od zavađenih strana je zauzela Nacionalnu laboratoriju za javno zdravlje, ali izvori su za "Si-En-En" rekli da se u njoj nalaze uzorci mikroorganizama koji izazivaju zarazne bolesti, kao i drugi biološki materijali. SZO je potvrdila da medicinski tehničari više nemaju pristup ustanovi.

Nima Said Abid, predstavnik SZO u Sudanu, opisao je ovaj događaj kao "izuzetno opasan".

"U laboratoriji se nalaze izolati poliomijelitisa, boginja i kolere. Postoji ogroman biološki rizik u okupaciji ovakve laboratorije od strane jedne od grupa koje se bore", rekao je on.

U laboratoriji više nema struje, što znači da nije moguće održavati biološke materijale i uzorke na način koji je adekvatan i bezbedan. Postoji i rizik kvarenja ili curenja zaliha krvi.

"Ukoliko u laboratoriji dođe do oružanog sukoba, ona će se pretvoriti u bombu mikroorganizama. Potrebna je hitna međunarodna intervencija kako bi se u laboratoriji opet uspostavilo snabdevanje strujom, ali i kako bi se ona zaštitila jer smo u ozbiljnoj biološkoj opasnosti", rekao je izvor za "Si-En-En".

(EURACTIV.rs)