Tehnologija

OTVOREN INSTITUT BIOSENS U NOVOM SADU: Evropski centar izvrsnosti sa najnaprednijim inovacionim projektima

Autor Aleksandra Vrbica

Objekat obuhvata gotovo 7.000m2 najsavremenije opremljenog prostora za naučna istraživanja i poslovne poduhvate, na kojima će raditi oko 250 naučnika koji se bave izučavanjem prirodnih nauka

Izvor: EU info mreža/Siniša Dugonjić

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel posetila je danas Novi Sad sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, gde su otvorile novu zgradu instituta BioSens. Objekat obuhvata gotovo 7.000m2 najsavremenije opremljenog prostora za naučna istraživanja i poslovne poduhvate, na kojima će raditi oko 250 naučnika koji se bave izučavanjem prirodnih nauka. Zasebnu celinu imaće i startap kompanije koje će ovde razvijati inovativna rešenja iz oblasti poljoprivrede i biotehnologije.

Projekat je vredan 34 miliona evra, a finansiran je sa 14 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije preko projekta ANTARES, zajedno sa 20 miliona evra obezbeđenih od Vlade Republike Srbije i Evropske investicione banke (EIB) kroz zajam od 18 miliona evra. Novi kapaciteti i visokosofisticirana oprema omogućiće jačanje naučnog potencijala instituta i njegovu transformaciju u Evropski centar izvrsnosti, sposoban da sprovodi najnaprednije projekte.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministri Tanja Miščević, Jelena Begović, Jelena Tanasković, Mihailo Jovanović, Marko Blagojević, Branko Ružić, kao i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, predstavnici Delegacije EU u Srbiji i EIB Globala.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel
Izvor: EU info mreža/Siniša Dugonjić

„Put koji je BioSens prešao da postane centar izvrsnosti za napredne tehnologije u održivoj poljoprivredi i bezbednosti hrane bio je zajednički put sa EU. Ovo partnerstvo je priča o uspehu. EU je bila ključna u podršci BioSensu da izgradi svoje kapacitete i unapredi razvoj nauke u Srbiji. Institut je manifestacija ove saradnje EU i Srbije. Radili smo sa odličnim partnerima da izgradimo nešto dugotrajno što dalje povezuje Srbiju sa EU”, izjavila je na otvaranju komesarka Gabrijel.

Institut BioSens se bavi biosistemima i informacionim tehnologijama. Formirao ga je Prirodno-matematični fakultet u Novom Sadu, uz pomoć Evropske unije i fondova iz programa Horizont 2020. Počeli su od nule, ali su zahvaljujući dobrim idejama, posvešćenosti ljudi i uz veliku podršku Evropske komisije i države Srbije, napravili institut svetskog nivoa.

Izvor: EU info mreža/Siniša Dugonjić

Digitalna poljoprivreda je sinergija između tehnologije i poljoprivrede, ono što je neophodno u vremenu klimatskih izazova kako bismo obezbedili da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate i da mi kao država, uz pomoć nauke i naučnih instituta, damo adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima kako bi bili konkurentni u budućnosti“, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Koristeći mogućnosti veštačke inteligencije i robotike, BioSens institut, deo jedinstvenog evropskog inovacionog prostora, uspešno se bavi pitanjima poput klimatskih promena, kako bismo imali bolju poljoprivrednu proizvodnju.

Izvor: EU info mreža/Siniša Dugonjić

„Ovo je jedan od tehnološki najsloženijih objekata u Srbiji, prva zgrada u Evropi sa ovakvim antivibracionim rešenjem. Danas otvaramo novo poglavlje sa laboratorijama za vrhunski rad u domenu nano i mikro elektronike, imamo veliki DATA centar koji će podržati veštačku inteligenciju, satelitsku sliku, bioinformatiku i sve ono što nam donosi budućnost“, rekao je na otvaranju dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens.

Evropska unija je do danas podržala istraživačke i razvojne aktivnosti Srbije sa 90 miliona evra bespovratnih sredstava. Ova sredstva koriste se za podsticanje kvaliteta nauke, inovacija i povezivanje sa evropskim i međunarodnim naučnicima i preduzetnicima, čime se povećava konkurentnost srpske privrede.

Među najpoznatijim izumima ovog instituta nalazi se i robot autentičnog naziva Lala. Ovaj robot, veličine malo većeg usisivača, analizira tlo i momentalno prikuplja podatke o mehaničkim i hemijskim svojstvima zemljišta. Zatim digitalizovane podatke istog trenutka šalje satelitskom vezom do arhive, koju može da koristi svaki poljoprivrednik u Srbiji 24 sata dnevno, čitave godine. U pitanju je platforma digitalne poljoprivrede Srbije – Agrosens koja ima više od 15.000 korisnika. Nije potrebno nikakvo posebno znanje o digitalnim tehnologijama, a korisnicima mogu potpuno besplatno da koriste najsavremenije digitalne servise.

Do sada je institut BioSens učestvovao u 30 nacionalnih i oko 50 međunarodnih projekata, čime je značajno doprineo međunarodnoj naučnoj zajednici, zahvaljujući sveobuhvatnom i transdisciplinarnom pristupu. Većina projekata je iz programa Evropske unije, poput Horizonta 2020 i ANTARES (H2020).

(EURACTIV.rs)