Tehnologija

PRVA DRŽAVA U AMERICI KOJA ĆE POTPUNO ZABRANITI TIKTOK: Predviđena i kazna od 10.000 dolara, ali postoji jedan problem

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Prva država u Americi koja će zabraniti TikTok je Montana, predlog zakona odnosi se na instaliranje aplikacije, ali nema rešenja za one koji je već imaju.

Izvor: EPA-EFE/Ritchie B. Tongo

Montana je postala prva država u Americi koja je usvojila zakon kojim se zabranjuje aplikacija TikTok na ličnim uređajima. Priča o zabrani TikToka traje već neko vreme i američke vlasti su više puta izrazile zabrinutost zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti deljenjem podataka korisnika. Montana je postala prva država u SAD koja će zabraniti TikTok. Ako guverner Greg Đanforte bude potpisao usvojeni zakon, on će stupiti na snagu u januaru 2024. godine.

Kineska kompanija ByteDance već je saopštila da će se usprotiviti pravnim putem ovoj odluci. Predloženi zakon koji je usvojen sa 54 glasa za i 43 protiv navodi da TikTok predstavlja opasnost od nadzora kineskih vlasti nad američkim korisnicima.

U zakonu se navodi i podsticanje na opasne aktivnosti među mlađim korisnicima, kao što su brojni izazovi. Kao primer navedeni su TikTok izazovi gađanja automobila u pokretu raznim predmetima, ili paljenje vatre na ogledalu, koju osoba koja radi izazov potom gasi sopstvenim telom.

Zakon će zabraniti prodavnicama aplikacija da u ponudi imaju TikTok, ali ne može da zabrani onima koji ovu aplikaciju već imaju instaliranu da je koriste.

Kazna za kršenje novog zakona, koja će biti primenjivana na pravnim, a ne fizičkim licima, iznosi do 10.000 dolara. Očekuje se da će Đanforte, republikanac koji je već zabranio TikTok na uređajima državnih službenika, uskoro potpisati novi zakon.

(EURACTIV.rs)