Tehnologija

NAJMOĆNIJA RAKETA IKADA DOBILA DOZVOLU ZA POLETANJE: Maskov Starship prošao sve provere, biće lansiran u ponedeljak

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najmoćnija raketa ikada, SpaceX Starship, dobila je dozvolu za lansiranje i verovatno će poleteti u ponedeljak.

Izvor: YouTube/SpaceX

Kompanija SpaceX dobila je poslednju neophodnu dozvolu za lansiranje rakete Starship, najmoćnije ikada napravljene. Američko regulatorno telo za avijaciju FAA, koje odobrava komercijalna lansiranja raketa, saopštilo je u petak da je odobrilo zahtev kompanije za test bez posade, sa poletanjem iz južnog Teksasa. Raketa Starship već je imala nekoliko testiranja i očekuje se da će poleteti u ponedeljak.

Ovo će biti prvi pokušaj kompanije Ilona Maska da lansira moćnu Starship raketu, a FAA je saopštila da je ona u skladu sa svim pravilima po pitanju bezbednosti, očuvanja okoline, težine, integracije u vazdušni prostor kao i finansijske odgovornosti.

FAA je izdala i zabranu letenja u području koje se nalazi u blizini pogona odakle će raketa Starship biti lansirana. Zabrana važi između osam i 11:05 po lokalnom vremenu.

Mask o Starship raketi priča čitavu deceniju, predstavljao je njena svojstva i moć više puta, i smatra je vozilom koje služi glavnoj misiji kompanije SpaceX - slanju ljudi na Mars.

Izvor: YouTube/SpaceX

NASA je već kompaniji SpaceX dodelila ugovore i opcije vredne više od tri milijarde dolara. U okviru te saradnje, Starship raketa mogla bi da prevozi vladine astronaute do Meseca pod programom "Artemis".

Prvo lansiranje Starship rakete neće biti ceo "krug" oko Zemlje, piše "Si-En-En", Ali ako bude bila uspešno lansirana, dostići će brzinu za kruženje po orbiti i leteće oko 150 milja iznad Zemlje, na visini koja se smatra svemirom.

Starship raketa sastoji se iz dva dela. Sama letelica Starship leži na "Superteškom pokretaču", ogromnoj raketi u kojoj se nalaze 33 motora i koja tokom lansiranja puni Starship gorivom. Ukupno su ova dva dela visoka oko 120 metara. Letelica se po dobijanju svog goriva odvaja od pokretača, koji će tokom premijernog lansiranja završiti u okeanu. Ali SpaceX kompanija već je najavila da će u budućim letovima pokretač biti navođen tako da se vrati na mesto lansiranja. Očekuje se da će sama raketa Starship sleteti u vodu u blizini Havaja. Pogledajte video.

SpaceX Starship testiranje
Izvor: YouTube/SpaceX

Razvijanje Starship projekta nije uvek išlo glatko. Nekoliko pokušaja da se kreće na velikim visinama završilo se eksplozijama usled nemogućnosti da uspravno sleti. Jedan podorbitalni let, sproveden u maju 2021. godine, bio je uspešan.

Kompanija SpaceX čekala je duže od godinu dana na odobrenje FAA. Morala je da dokaže da lansiranje Starship rakete neće ugroziti ljude ili imovinu oko pogona za lansiranje, a naišla je na veliki otpor zajednice u Teksasu kao i udruženja za očuvanje okoline.

(EURACTIV.rs)