Tehnologija

EVROPA KREĆE U "RAT" PROTIV VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Nova radna grupa istražuje ChatGPT, Italija iznela niz zahteva i rok

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evropa kreće u "rat" protiv veštačke inteligencije i servisa ChatGPT. Italija ispostavila niz zahteva i rok za kompaniju OpenAI.

Izvor: EPA-EFE/WU HAO

Evropsko regulatorno telo za zaštitu privatnosti pokrenulo je posebnu radnu grupu za ChatGPT, prenose svetski mediji. Odluka je doneta tokom sastanka Evropske kancelarije za zaštitu podataka, tela koje okuplja sve regulatore na nivou Evrope kako bi koordinisala njihov rad.

Italija je krajem marta pozvala na zabranu ChatGPT-a zbog navodne zloupotrebe podataka italijanskih korisnika. Istovremeno je pokrenuta i istraga o mogućem kršenju Generalne regulative za zaštitu podataka (GDPR).

Ubrzo su stigle reakcije iz čitavog sveta, i Francuska je takođe pokrenula istragu zbog sličnih informacija. Španska agencija za zaštitu podataka zahtevala je da na sastanku u četvrtak ChatGPT bude tačka agende kako bi se na nivou Evrope postigao jedinstven odgovor.

Evropske agencije za zaštitu podataka složile su se da pokrenu posebnu radnu grupu. Istovremeno, Italija je kompaniji OpenAI, koja je napravila ChatGPT, dala dok do 30. aprila da svoje poslovanje uskladi sa evropskim pravilima i predložila niz korektivnih mera.

Tehnološka kompanija moraće da objasni kako se koriste podaci korisnika, na kojoj pravnoj osnovi ih obrađuje, i moraće da postavi alate koji će omogućiti svakome - ne samo korisnicima - da zatraži ispravljanje ili uklanjanje ličnih podataka. Od kompanije se zahteva i da omogući da svaka osoba ima opciju da zatraži da se njeni podaci ne koriste u AI modelu.

Do 31. maja, zatim, OpenAI ima rok da predloži kako će verifikovati starost korisnika, kako bi se deci mlađoj od 13 godina onemogućilo korišćenje ChatGPT servisa, kao i starijoj deci koja nemaju saglasnost roditelja. Od američke kompanije se, dalje, zahteva da sprovede kampanju na televiziji, radiju, u novinama i na Internetu kojom će informisati ljude na koji način se njihovi podaci koriste kako bi se trenirao model veštačke inteligencije.

(EURACTIV.rs)