Tehnologija

SVEMIRSKA KOMPANIJA IZ LUKSEMBURGA POD ISTRAGOM: Navodno davala Vagneru satelitske snimke i sarađivala sa Rusijom

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Svemirska kompanija "Spacety" iz Luksemburga je pod istragom zbog navodne saradnje sa Rusijom i davanja satelitskih snimaka Vagner grupi.

Izvor: YouTube/Spacety

Ministarstva ekonomije i spoljnih poslova Luksemburga tuže kompaniju "Spacety Luxembourg SA" zbog navodnih veza sa Rusijom, koje su otkrivene nakon što su SAD sankcionisale tu kompaniju zbog navodnog davanja satelitskih snimaka ruskoj plaćeničkoj grupi Vagner u januaru.

Ministarstvo ekonomije, spoljnih poslova i Evrope izneli su državnom tužiocu slučaj protiv kompanije koja je navodno davala satelitske snimke ruskoj plaćeničkoj grupi koju je predvodio Jevgenij Prigožin, zvani "Putinov kuvar".

Veruje se da je kompanija prekršila sankcije EU i zakon od 27. juna 2018. o kontroli izvoza, pojasnila su dva ministarstva na pitanje RTL-a.

Nakon tog otkrića, raskinut je ugovor za kancelarije podružnice u Belvalu, dok su neke institucije obustavile saradnju sa kompanijom.

Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Ovo je slučaj sa Luksemburškim institutom za nauku i tehnologiju (LIST) i Univerzitetom u Luksemburgu, koji su zvanično obustavili saradnju sa kompanijom nakon američkih sankcija i saopštenja ministarstava.

Dok se LIST oslanjao na slike visoke rezolucije u oblasti smanjenja rizika koje je obezbedila kompanija, univerzitet je sarađivao u vezi sa mehaničkim sistemima koji se odnose na uklanjanje svemirskog otpada. Ova obrazovna ustanova je istakla da nije koristila satelitske fotografije koje je obezbedio "Spacety".

Kompanija, za sada, odbacuje sve optužbe.

Luksemburg je poznat po svojim satelitskim i svemirskim aktivnostima jer je u njemu sedište SES S.A., jednog od vodećih svetskih satelitskih operatera koji generiše prihod od skoro dve milijarde evra svake godine. Nedavno je dospeo u žižu interesovanja javnosti jer je najavio planove i ambiciju da postane "centar za svemirsko rudarstvo".

(EURACTIV.rs)