Tehnologija

DA LI JE OVO MASKOV ODGOVOR KINESKOJ KONKURENCIJI? Radnici "Tesle" će spavati u proizvodnji da bi napravili novo vozilo"

Mask je objasnio da će proizvodnja novog modela, kodnog imena "Redwood", koja će započeti 2025. godine, zahtevati maksimalnu posvećenost i inovativne metode rada

Izvor: Printscreen/Youtube/CBSN

Ilon Mask, izvršni direktor kompanije Tesla, izjavio je da će proizvodnja naredne generacije električnih vozila za masovno tržište biti izazovna i zahtevati od radnika da žive i spavaju na proizvodnoj liniji u Teslinoj fabrici u Teksasu.

Mask je objasnio da će proizvodnja novog modela, kodnog imena "Redwood", koja će započeti 2025. godine, zahtevati maksimalnu posvećenost i inovativne metode rada.

"Zaista nam je potrebno da inženjeri žive na liniji. Ovo nije klasičan posao gde se sve samo od sebe rešava", rekao je Mask, piše Business Insider.

Maskovo upozorenje dolazi u trenutku kada Tesla doživljava povećanu konkurenciju, posebno od kineskih proizvođača električnih vozila, poput BYD-a, koji je nedavno prestigao Teslu kao najvećeg proizvođača električnih vozila na svetu. Kineski proizvođači se fokusiraju na pristupačnije modele, što je podstaklo Teslu da ubrza razvoj svog novog, pristupačnijeg modela.

Proizvodnja ovog novog modela će, prema Maskovim rečima, uključivati "ogromnu količinu revolucionarne proizvodne tehnologije". Mask je izjavio da je uveren da će, jednom kada proizvodnja krene, ova tehnologija biti daleko superiornija bilo kojoj drugoj koja trenutno postoji na svetu.

Mask je ranije nagovestio da Tesla planira lansiranje jeftinijeg električnog vozila, čija se cena očekuje ispod 30.000 dolara. Ovo bi mogao biti značajan korak ka demokratizaciji električnih vozila, čineći ih dostupnijim širem krugu potrošača.

Međutim, ova najava dolazi sa izazovima. Tesla se već suočila sa sličnim teškoćama tokom proizvodnje Modela 3 u 2017. godini, periodu koji je Mask opisao kao "proizvodni pakao". Osim toga, Maskovo priznanje da je često optimističan u pogledu vremenskih okvira može ukazivati na moguće odloženje u proizvodnji.

Očekuje se da će ovaj potez imati značajan uticaj na tržište električnih vozila, posebno u kontekstu sve veće popularnosti električnih vozila i globalnog pokreta ka održivim izvorima energije.

(J.N./EURACTIV.rs)