Tehnologija

PRVA EVROPSKA KOMERCIJALNA MISIJA LANSIRANA KA SVEMIRSKOJ STANICI: Zašto ovaj let predstavlja prekretnicu za Tursku?

Prvi turski astronaut i još tri člana posade koji predstavljaju Evropu lansirani su sa Floride u četvrtak (18. januara) na putovanje do Međunarodne svemirske stanice u organizaciji kompanije Aksiom Spejs.

Izvor: YouTube/ European Space Agency, ESA/Screenshot

Posada nazvana "Crew Dragon" odletela je u svemir sa raketom Falkon 9 čiji je proizvođač kompanija SpaceIks, a u organizaciji kompanije Aksiom Spejs.Let do Međunarodne svemirske stanice trebalo bi da traje oko 36 sati.

Autonomno upravljana "Crew Dragon" kapsula trebalo bi da stigne do Međunarodne svemirske stanice (ISS) rano u subotu ujutru i da se spoji sa postajom koja orbitira oko 250 milja (400 km) iznad Zemlje, a trenutno je naseljena sa sedmoro stalnih članova posade.

Uživo snimci prikazuju lansirno vozilo od 25 spratova, dvostepeno, kako juri kroz delimično oblačno nebo iznad atlantske obale Floride, na vrhu vatrene, žućkaste staze ispuštanja.

Kamere unutar kabine za posadu pokazuju snimke četvorice muškaraca vezanih za njihova sedišta, obučenih u belo-crna pilotska odela i kacige dok raketa leti prema svemiru.

Devet minuta nakon lansiranja, gornji stupanj Falkon 9 rakete doveo je posadnu kapsulu do njene preliminarne orbite.

Odgovarajući na čestitke kontrolnog centra, komandant leta Mišel Lopez-Alegría se čuo sa posadom: "Kao što sam rekao, ovo je timski sport. Hvala vam, momci."

Nekoliko minuta ranije, ponovno upotrebljivi donji stupanj rakete, nakon što se odvojio od ostatka letelice, samostalno se vratio na Zemlju i sigurno sleteo na zonu za sletanje u blizini mesta lansiranja, izazivajući uzvike radosti iz kontrolne sobe.

Ova misija je treći takav let organizovan od strane kompanije Aksiom sa sedištem u Hjustonu tokom poslednje dve godine, kako kompanija razvija svoj posao slanja astronauata koje finansiraju strane vlade i privatna preduzeća u Zemljinu orbitu.

Kompanija naplaćuje svojim klijentima najmanje 55 miliona dolara za svako mesto za astronauata.

Planovi za Axiom-3 misiju podrazumevaju da će posada provesti oko 14 dana u mikrogravitaciji u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) sprovodeći više od 30 naučnih eksperimenata, od kojih je većina fokusirana na efekte svemirskog leta na ljudsko zdravlje i bolesti.

Simbolično, misija odražava rastući broj zemalja koje se upuštaju u orbitu Zemlje kao način unapređivanja globalnog prestiža, vojne moći i satelitskih komunikacija.

Ko je na letu?

Turska, dugo vreme kandidat za članstvo u EU, postala je deo rastućeg kluba zemalja gostiju ISS-a, šaljući Alpera Gezeravčija, 44-godišnjeg veterana Turskog vazduhoplovstva, na prvi svemirski let za svoju naciju kao specijalista misije Ax-3.

Na letu je i Markus Vandt iz Švedske, bivši vojni pilot i test pilot za Švedsku Aeroplejn korporaciju, koga je 2022. godina Evropska svemirska agencija izabrala kao rezervnog astronauta, kao i pukovnik italijanskog vazduhoplovstva Valter Vijadei, koji je leteo do ivice svemira prošlog leta sa Virdžin Galaktikom.

Sa njima u pratnji je Majkl Lopez Alegrija koji je leteo četiri puta kao astronaut NASA-e pre nego što se pridružio Aksiom Spejsu i prati njen prvi čarter let.

Aksiom je let označio kao "prvu sveevropsku komercijalnu misiju astronauta" do svemirske stanice.

Ako sve prođe glatko, dočekaće ih na ISS rano u subotu sedam članova trenutne redovne posade stanice - dva Amerikanca iz NASA-e, po jedan astronaut iz Japana i Danske i tri ruska kosmonauta.

(JA/EURACTIV.rs)