Tehnologija

PREKRETNICA U KRIPTO SVETU: Prvi bitkoin ETF ide na berzu - šta to znači za trgovce ovim valutama?

ETF fondovi su vojevirsni portofoliji koji omogućuju investitorima da ulažu u više različitih imovina, a da ne moraju nijednu da kupe. Njima se na berzi trguje kao deonicama, a njihova vrednost zavisi od učinka

Izvor: Printscreen/Youtube/Sky News Australia

U finansijskom svetu desilla se revolucionarna promena - američka Komisija za hartije od vrednosti dala je dozvolu da se napravi ETF fond koji će direktno trgovati bitkoinom, a trgovina bi trebala da počne već u četvrtak, saopštio je predsednik agencije Geri Gensler.

Ovo, dugo očekivano zeleno svetlo od američke državne agencije, obeležava još jednu od prekretnica u razvoju kripto-industrije i korak dalje u širokom prihvatanju kriptovaluta. SEC je odobrila izdavanja ove vrste fondova između ostalih i kompanijama Blackrock, Ark Investments, 21Shares, Fidelity, VanEck, piše u saopštenju na stranici komisije, prenosi CNBC news.

Šta su ETF fondovi?

Svojevirsni portofoliji koji omogućuju investitorima da ulažu u više različitih imovina, a da ne moraju nijednu da kupe. Njima se na berzi trguje kao deonicama, a njihova vrednost zavisi od učinka ukupnog portfolija u realnom vremenu. ETF može da se sastoji od kombinacije zlatnih i srebrnih poluga, na primer ili od mešavine deonica vrhunske tehnologije i osiguravajućih društava.

Neki ETF-ovi već sadrže bitkoine posredno, ali takozvani spot bitkoin ETF-ovi će kupovati kriptovalutu direktno po njenoj aktuelnoj ceni, tokom čitavog dana. Godinama unazad se priča kako bi ova vrsta finansijskog proizvoda bila veliki korak za bitkoin, nudeći na taj način institucionalnim i drugim investitorima veću izloženost i mogućnost ulaganja u najveću svetsku kriptovalutu, bez direktnog posedovanja.

Prošle godine ove akcije bile su jedna od najboljih u tehnološkoj industriji, skočivši za skoro 400%. Veliki deo tog skupa bio je vezan za bitkoin, koji je porastao za 150%. Ali deo boljeg učinka u odnosu na bitkoin bio je zbog uzbuđenja što će novi ETF-ovi izazvati veće interesovanje za kriptovalute i biti blagodat za Coinbase.

"ETF-ovi bi trebalo da dovedu nove ljude i institucije u kriptoekonomiju. Oni bi trebalo da dodaju kredibilitet tržištu, a mi bi trebalo da vidimo povećanu likvidnost i stabilnost tržišta kao što smo videli kod drugih klasa imovine kao što je zlato", rekla je glavni operativni direktor "Coinbase" Emili Čoj.

Analitičari Standard Čarterida ove nedelje su rekli da bi ETF-ovi mogli da privuku 50 do 100 milijardi dolara samo ove godine, što bi dovelo do povećanja cene bitkoina do 100.000 dolara. Drugi analitičari kažu da će priliv biti bliži 55 milijardi dolara tokom pet godina.

Što se tiče cene, u poslednjih nekoliko meseci, najviše zbog iščekivanja emitovanja Bitcoin ETF cena ove kriptovalute je skočila oko 70 odsto i velika većina analitičara ističe da će se ovaj trend samo nastaviti.

(J.N./EURACTIV.rs)