Tehnologija

POČELA IZGRADNJA BIO4 KAMPUSA: Ministarka Begović - "Novi naučni grad koji će promeniti naše živote"

Autor Milena Antonijević

Počela izgradnja BIO4 kampusa. Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, to će biti naučni grad koji će promeniti ne samo nauku, već i kvalitet života ljudi u našoj zemlji.

Izvor: Foto: Zoran Petrović/NITRA

Kampus će se graditi u fazama, a u prvoj će radovima biti obuhvaćeno 110.000 kvadrata korisne površine laboratorija i poslovnih prostora, gde će biti smešteno sedam fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i devet naučnih instituta. Tu će biti i ekstenzija Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, kao i prostori za kompanije.

Ministarka Begović je navela da je taj projekat, za koji se očekuje da bude završen do 2026. godine, vredan 450 miliona evra, kao i da je reč o najvećoj pojedinačnoj investiciji Srbije u nauku.

BIO4 kampus će se prostirati na oko 20 hektara, a po završetku, u njemu će biti više od 300 laboratorija.

Ministarka je navela da naziv BIO4 kampus dolazi od četiri bio polja – biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziditeta, dodajući da nam razvoj novih tehnologija omogućava da rešavamo neke globalne, a posebno lokalne probleme kako bismo učinili život građana mnogo kvalitetnijim, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Prošle nedelje u Vladi je potpisan je i arhitektonski projekat sa budućim stanarima BIO4 kampusa i tada je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović najavila izdavanje građevinske dozvole i otpočinjanje radova.

Prethodnih dana, premijerka Ana Brnabić istakla je da će u ovom kampusu biti okupljeno 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata i više od 1.000 doktora nauka.

(M.A./EURACTIV.rs)