Tehnologija

KRAH GIGANTA IZ OBLASTI ELEKTRONIKE: Kako su malverzacije koštale "Tošibu" novca i ugleda?

Strmoglavi pad giganta počeo je 2015. godine, kada su na videlo izašle malverzacije u više sektora, pri čemu su mnoge od njih uključivale najviše rukovodstvo.

Izvor: Printscreen/Youtube/Financial times

Jedno od najpoznatijih japansih imena iz oblasti elektronske industrije, "Tošiba", skinuta je sa tokijske berze nakon 74 godine poslovanja i prešla u ruke grupe investitora na čelu sa privatnom kapitalnom kompanijom Japan Industrial Partners (JIP), koja takođe uključuje firmu za finansijske usluge Orik, komunalno preduzeće Chubu Electric Pover i proizvođača čipova Rohm.

Strmoglavi pad giganta počeo je 2015. godine, kada su na videlo izašle malverzacije u više sektora, pri čemu su mnoge od njih uključivale najviše rukovodstvo. Tokom sedam godina, Tošiba je precenjivala svoj profit za 1,59 milijardi dolara.

U narednim godinama na površinu su izbijale dodatne nepravilnosti, od onih iz oblasti računovodstva do onih koje su se odnosile na korporativno upravljanje. Istraga iz 2021. je otkrila da je Tošiba bila u dosluhu sa japanskim Ministarstvom trgovine koje je Tošibu videlo kao stratešku prednost, da bi suzbila interese stranih investitora.

U to vreme, stručnjaci su govorili kako takav splet dovodi do dilema stranih investitora, u pogledu ulaganja u japanske akcije, zbog čega to "nije samo problem Tošibe, već i čitavog japanskog tržišta akcija".

Krajem 2016. godine, firma je najavila preuzimanje odgovornosti za nekoliko milijardi dolara vezanih za izgradnju nuklearne elektrane koju je njen američki ogranak "Westinghouse Electric" kupio prethodne godine. Nakon tog obećanja, Tošiba je brzo prodala razne delove svog biznisa, uključujući divizije koje su se bavile mobilnim telefonima, medicinskim uređajima i kućnim aparatima.

Bila je prisiljena da stavi jedinicu "Toshiba Memory" na prodaju, ali se taj dogovor odugovlačio zbog sporova s jednim od partnera. Situacija se dodatno zakomplikovala kada je "Westinghouse" podneo zahtev za bankrot, ostavljajući Tošibu suočenu s potpunim slomom svog nuklearnog sektora i dugom od preko 6 milijardi dolara.

U eri intenzivnih ulaganja u tehnologiju i inovacije, Tošiba se našla u situaciji da mora da rasprodaje vrednu imovinu kako bi obezbedila potreban novac. Krajem 2017. godine, uspela je da dobije "finansijski podsticaj" od 5,4 milijarde dolara od stranih investitora, čime je izbegla brisanja s berze. Ova suma je bila deo šireg plana od 14 milijardi dolara.

Međutim, pitanje ostaje kako će novi vlasnici transformisati Tošibu, iako je odlazeći predsednik naznačio da će fokus biti na visokomarginim digitalnim uslugama. Japanski investicioni korporativni (JIP) ima iskustvo u uspešnom preuređenju poslova, uključujući Sonijev odeljak za laptopove i Olimpusovu jedinicu za kamere.

JIP je već pomogao kompaniji Vaio, koju je kupio od Sonija 2014. godine, da postigne rekordnu prodaju prošle godine. Međutim, Tošiba je znatno veća organizacija, sa oko 106.000 zaposlenih, a neki od njenih sektora se smatraju "kritičnim za nacionalnu bezbednost".

Ova situacija je pokrenula različite sukobe koji su paralizovali japanskog proizvođača. Nakon razmatranja opcije da se podeli na manje firme, Tošiba je formirala komitet kako bi istražila mogućnost privatizacije. U junu 2022. godine, dobila je osam predloga za otkup, a nedavno je potvrđeno da će je preuzeti grupa japanskih investitora predvođenih Japanskom investicionom korporacijom (JIC), koju podržava država.

(J.N./EURACTIV.rs)