Tehnologija

„PLATITE BILO KOJU CENU“ : Alibabin Džek Ma poziva na reformu kao odgovor na uspeh konkurentskog giganta e-trgovine

Autor Milena Antonijević

Osnivač Alibabe, Džek Ma, pozvao je na „promenu" jer sjajan učinak konkurenta predstavlja dodatan izazov njegovoj kompaniji za e-trgovinu.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Milijarder je 29. novembra odgovorio na nedavni skup akcija PDD-a (PDD), grupe koja stoji iza kineskog giganta za onlajn kupovinu Pinduoduo i maloprodajnog preduzeća Temu sa sedištem u SAD, javlja CNN.

PDD je u utorak prijavio zaradu u trećem kvartalu, razbijajući očekivanja analitičara. Prihod je porastao za 94% na 68,8 milijardi juana, što je 9,7 milijardi dolara, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je operativni profit porastao za 60% u odnosu na prethodnu godinu na skoro 16,7 milijardi juana ili oko 2,3 milijarde dolara.

To je dramatično podiglo akcije kompanije u Njujorku, povećavši ih za 18% u utorak i još 2% više u sredu.

Kao rezultat toga, tržišna kapitalizacija PDD-a je porasla na 188,3 milijarde dolara, stavljajući je odmah ispod Alibabinih (BABA) 189,9 milijardi dolara.

Prema navodima izvora upoznatim sa prilikama,  zaposleni u Alibabi su reagovali. U postu na internom forumu kompanije, jedan službenik je pomenuo da se PDD približava grupi, što je navelo Ma da se izjasni, prema osobi koja je upoznata sa tim.

„Molimo vas da nam date konstruktivnije komentare i sugestije, posebno inovativne ideje. Verujem da svi u Alibabi danas pomno prate i slušaju", napisao je on u komentaru, navodi izvor.

Ma je čestitao PDD-u na njegovom nedavnom snažnom učinku, dodajući da je „era e-trgovine i veštačke inteligencije tek počela, i da je to prilika i izazov za sve."

„Čvrsto verujem da će se Alibaba promeniti", napisao je.

„Svi su bili sjajni, ali poštuju se oni koji mogu da se reformišu koliko sutra i koji su spremni da plate bilo koju cenu i žrtvu. Vratimo se našoj misiji i viziji, idemo Alibaba", takođe je rekao.

Ma je osnovao Alibabu 1999. godine. Sa mesta predsednika kompanije otišao je 2019. godine, otprilike godinu dana pre nego što se sukobio sa kineskim vlastima zbog kritikovanja finansijskih regulatora i banaka u zemlji. Od tada, preduzetnik je zadržao relativno nizak profil, dok je ostao akcionar Alibabe.

Akcije Alibabe su do sada pale za 15% ove godine jer se bori sa izazovima zbog sveobuhvatnog restrukturiranja, promene lidera i žestoke konkurencije.

U međuvremenu, PDD je imao sjajnu godinu.

Predsednik i ko-izvršni direktor Čen Lei pripisao je te rezultate delimično oporavku kineske ekonomije.

PDD, koji je osnovan 2015. godine, takođe je nedavno privukao međunarodnu pažnju zbog lansiranja Temua, pristupačne internet prodavnice koja je postala veoma popularna na tržištima kao što su Sjedinjene Države i Australija. Temu prodaje sve, od kućne robe do odeće i elektronike.

(M.A./EURACTIV.rs)