Tehnologija

NOVI PROBLEMI U NEMAČKOJ: Raste nepoverenje građana po pitanju digitalizacije podataka zbog moguće zloupotrebe

Prema nedavnom istraživanju ime Saveza za digitalnu ekonomiju (BVDW), čak 75% od 2.500 ispitanika ne vidi ekonomske koristi u digitalnoj obradi podataka

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Uprkos naporima nemačke vlade da postavi kurs prema efikasnijem korišćenju podataka, nedavna istraživanja ukazuju na duboko ukorenjen skeptizam kako među građanima tako i među preduzećima.

Prema nedavnom istraživanju sprovedenom u periodu od septembra do novembra u ime Saveza za digitalnu ekonomiju (BVDW), čak 75% od 2.500 ispitanika ne vidi ekonomske koristi u digitalnoj obradi podataka, dok svega 10% veruje da lični podaci doprinose nacionalnom prosperitetu.

Ovi rezultati ukazuju na jasnu podelu između želje za digitalizacijom i nepoverenja u vezi s korišćenjem podataka. Predsednik BVDW, Dirk Frajtag, ističe da i pored opšteg zalaganja za digitalizaciju, mnogi ne povezuju taj proces s manipulacijom podacima, što proizlazi iz negativne debate koja traje godinama i podstiče strahove od zloupotrebe podataka.

Čak 54% Nemaca ne veruje da lični podaci doprinose ubrzanju administrativnih procesa, pokazuje istraživanje. Ovo nepoverenje nije ograničeno samo na građane, već se i među nemačkim preduzećima primećuje oprez u skladištenju, obradi i efikasnom korišćenju podataka, prema istraživanju Nemačkog ekonomskog instituta (IW).

Izazovi vezani za zaštitu podataka, autorsko pravo i nejasnoće u vezi sa rizicima deljenja podataka dominiraju preduzetničkom klimom...istaknuti su kao glavni problem i za preduzeća i za pojedince.

Uprkos izazovima, ekonomista IW-a, Jan Bičel, ističe da postoje prilike za rešenje. On naglašava potrebu za informacijama o primerima dobre prakse koje bi bile dostupne kompanijama od strane donosioca politika. Podseća da mala i srednja preduzeća posebno zavise od podrške, te ističe da je ključno za kompanije da uspostave "upravljanje podacima" kako bi efikasno koristile dostupne podatke.

(EURACTIV.rs)