Tehnologija

PROBLEMI ZA DRUŠTVENU MREŽU "X": Bivši Tviter sada vredi upola manje u odnosu na sumu koju je iskeširao Ilon Mask?

Društvena mreža i kompanija "X" izgubila je značajno na vrednosti otkako ju je pre godinu dana milijarder Ilon Mask kupio dok se još zvala Tviter.

Izvor: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

"X", kompanija ranije poznata kao Tviter, podelila je u ponedeljak deonice zaposlenima što je pokazalo da ova kompanija vredi oko 19 milijardi dolara, odnosno oko 55 odsto manje od 44 milijarde dolara koliko ga je Ilon Mask platio pre godinu dana, javili su časopis "Fortune" i finansijska novinska agencija Blumberg.

Mask je platio 54,20 dolara po akciji da kupi Tviter pre nešto više od godinu dana. Tehnološki milijarder je od tada govorio da je preplatio društvenu mrežu. U martu je u mejlu radnicima napisao da veruje da kompanija vredi 20 milijardi dolara.

Nejasno je zašto cena akcija nije pala za isti procenat kao i vrednost kompanije, iako je "X" mogao da promeni iznos neotplaćenih akcija.

Od kada je preuzeo kompaniju, Mask ju je prvo preimenovao u "X" i rekao da želi da izgradi platformu kao aplikaciju s više funkcija, uključujući finansijske usluge.

Pad prihoda

Platforma se od Maskovog preuzimanja bori sa značajnim padom prihoda od oglašavanja, a Mask je i sam nekoliko puta rekao da su prihodi upola manji nego što su nekad bili.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Mnoge kompanije izbegavaju "X" kao platformu za oglašavanje jer se boje negativnog okruženja za svoje brendove.

Trenutno, Mask pokušava da popuni prazninu prihodima od pretplata. Osim toga, za preuzimanje je uzeo zajmove od oko 13 milijardi dolara koji sada opterećuju platformu X i koji skupljaju kamate od oko 1,2 milijarde dolara godišnje.

Podsetimo, o padu vrednosti kompanije pisao je i britanski list Gardijan. Kako su naveli tokom marta ove godine, Tviter, odnosno "X" vredi manje od polovine onoga što je Ilon Mask platio za njega, prema izveštajima temeljenim na procurelom dopisu milijardera.

Mask je u dopisu osoblju sugerisao i tada da je vrednost kompanije sada značajno manja, 20 milijardi dolara.

(EURACTIV.rs)