Tehnologija

"KRIPTO KRALJU" PRETI 110 GODINA ZATVORA: Ko je čovek koji je počinio najveću finansijsku prevaru u američkoj istoriji?

Sem Bankman-Frid, koji je nekada vodio jednu od najvećih svetskih berzi kriptovaluta FTX, proglašen je krivim za prevaru i pranje novca po svih sedam tački optužnice.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Sem Bankman-Frid je uhapšen prošle godine za finansijsku prevaru nakon što je njegova firma FTX bankrotirala.

Sada mu preti višedecenijska kazna zatvora. Presuda mu je zakazana za 28. mart sledeće godine.

"Sam Bankman-Frid je počinio jednu od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji - šemu od više milijardi dolara osmišljenu tako da ga učini kraljem kriptovaluta", rekao je američki tužilac Damian Villiams u izjavi nakon presude.

"Ovaj slučaj je uvek bio o laži, varanju i krađi, a mi nemamo strpljenja za to", dodao je on.

Tužioci su optužili Bankman-Frida da je lagao investitore i zajmodavce i da je ukrao milijarde dolara sa berze kriptovaluta FTX, što je pomoglo da se ubrza njen kolaps. Optužili su ga po sedam tačaka za prevaru i pranje novca.

On se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice, tvrdeći da je, iako je napravio greške, postupio u dobroj nameri.

Nakon presude, advokat Bankman-Frida Mark Koen je rekao da poštuju odluku porote, ali da su veoma razočarani rezultatom.

"Gospodin Bankman-Frid ostaje pri svojoj tvrdi o nevinosti i nastaviće da se energično bori protiv optužbi koje mu se stavljaju na teret", dodao je on.

Troje njegovih bivših bliskih prijatelja i kolega, uključujući njegovu bivšu devojku Kerolin Elison, priznali su krivicu i pristali da svedoče protiv njega u nadi da će sebi smanjiti kaznu.

Kazne će im biti izrečene naknadno.

Izvor: EPA-EFE/Peter Foley

110 godina zatvora

Tužilaštvo je iznelo dokaze da je Bankman-Fridova firma za trgovinu kriptovalutama Alameda Research primala depozite u ime FTX klijenata od prvih dana rada menjačnice, kada tradicionalne banke nisu htele da im dozvole da otvore račun.

Umesto da zaštiti ta sredstva, kao što je Bankman-Frid više puta javno obećavao, on je novac koristio za otplatu kreditora Alamede, kupovinu imovine, ulaganja i političke donacije.

Za pet tačaka optužnice Bankman-Frid proglašen je krivim za maksimalnu zatvorsku kaznu od po 20 godina, dok je za druge dve tačke dobio maksimalnu kaznu od po pet godina.

To stvara potencijalnu maksimalnu kaznu od 110 godina, i iako je malo verovatno da će to sudija zaista izreći, očekuje se da će se Bankman-Frid suočiti sa kaznom u trajanju od decenijama.

Barbara Frid i Džosef Bankman, roditelji osnivača FTX-a Sema Bankman-Frida, reagovali su nakon što je pročitana presuda na suđenju za prevaru. Činilo se da su, kako piše BBC, Bankman-Fridovi roditelji bili uznemireni kada je osuđujuća presuda pročitana na sudu

Kada je FTX bankrotirao prošlog novembra, Alameda je dugovala firmi 8 milijardi dolara (6,5 milijardi funti).

"Uzeo je novac. Znao je da nije u redu. Ipak je to uradio, jer je mislio da je pametniji i bolji i da može da smisli izlaz iz toga", rekao je pomoćnik američkog tužioca Nikolas Ros u svojoj završnoj reči.

Bankman-Frid je preduzeo rizičan potez i stao u svoju odbranu, nadajući se da će ubediti porotnike da tužioci nisu uspeli da dokažu da je delovao sa zločinačkom namerom.

"Bilo je lošeg prosuđivanja", rekao je njegov advokat gospodin Koen, nudeći portret štreberskog matematičara koji je bio nesnađen jer su njegove kompanije brzo rasle.

Da li je zločin ili nije?

"To ne predstavlja zločin", rekao je.

Bankman-Frid je branio transfer novca između njegovih firmi kao "dozvoljen" i svedočio je da uglavnom nije bio svestan finansijske rupe koju su opisali njegovi zamenici sve do nekoliko nedelja pre kolapsa FTX-a prošle godine.

Pad je ostavio mnoge klijente bez mogućnosti da povrate svoja sredstva.

Advokati koji rade na slučaju stečaja su od tada rekli da su povratili veliku većinu nestalog novca.

Bankman-Fridovo suđenje je pažljivo praćeno zbog njegovih implikacija na kripto industriju u celini, koja nije uspela da se oporavi od prošlogodišnjih previranja na tržištu.

Na njega se gledalo kao na poster za probleme u sektoru, koji su najviši regulatori u SAD opisali kao prepun kriminala.

Pre kolapsa svojih kompanija, bio je poznat po druženju sa slavnim ličnostima i čestom pojavljivanju u Vašingtonu i u medijima kako bi razgovarao o tom sektoru.

Brz rast FTX-a i njegovo sklapanje poslova prošle godine, kada je pad tržišta pogodio druge kripto kompanije, doneli su mu nadimak "kralj kriptovaluta".

Ko je Sem Bankman-Frid?

Jedno od najgledanijih suđenja za prevaru u poslednjih nekoliko godina došlo je do dramatičnog kraja.

Sem Bankman-Frid, koji je nekada imao posao od 32 milijarde dolara i činilo se da mu je svet pred nogama, sada bi mogao da provede ostatak života u zatvoru.

Do relativno nedavno, ovaj 31-godišnjak je bio momak raščupane kose i neurednog izgleda koji je imao novca da podrži i investira u svoju kripto menjačnicu FTX.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Bio je deo nekih od najpoznatijih TV reklama, a družio se sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom i bivšim predsednikom SAD Bilom Klintonom.

Donirao je milione dolara u dobrotvorne svrhe, a u intervjuima je rekao da želi da pokloni većinu svog bogatstva.

Ali njegovo carstvo se srušilo, a investitori su izgubili milijarde. Proglašen je krivim po svih sedam tačaka za prevaru i pranje novca jer je navodno svoje bogatstvo je izgradio na lažima. Sada mu preti kazna do 115 godina zatvora.

Rođen u porodici istaknutih liberalnih akademika i odrastao u senci Silicijumske doline, Bankman-Frid je u ranom detinjstvu pokazao zadivljujuću sposobnost za matematičke zagonetke.

Nakon što je diplomirao fiziku na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT), pridružio se trgovačkoj firmi Jane Street. Tamo je počeo da donira polovinu svoje plate u dobrotvorne svrhe i prihvata efikasan altruizam, pokret čiji zagovornici kažu da koriste pristup u dobrotvorne svrhe zasnovan na dokazima.

Toni Bler, Bil Klinton i Sem Bankman-Frid

Bankman-Frid se jednom pojavio na sceni sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom i bivšim predsednikom SAD-om Bilom Klintonom

Njegovi roditelji su imali veliki uticaj - oboje su profesori prava sa Stanforda koji su poznati zagovornici društvene jednakosti. Majkl Luis, autor nove knjige o Bankman-Fridu, rekao je za BBC da veruje da je preduzetnik jednostavno video kriptovalutu kao sredstvo za zaradu da promeni svet.

Bankman-Frid je 2017. godine suosnovao Alameda Research, kripto hedž fond za koji kaže da mu je u jednom trenutku donosio milion dolara dnevno. Nekoliko godina kasnije, osnovao je FTX u Hong Kongu.

Šta je bio FTX?

FTX je pokrenut 2019. od strane Bankman-Frida i njegovog bivšeg kolege sa MIT-a Gari Vanga.

Menjačnica je delovala kao neregulisana banka, dozvoljavajući ljudima da trguju novcem za kripto kovanice, kao što je bitkoin, i ostavljaju svoja sredstva na čuvanje.

Na svom vrhuncu, rukovodioci FTX-a rekli su da platforma omogućava trgovanje od 10 do 15 milijardi dolara svakog dana.

Početkom 2022. godine, FTX je procenjen na 32 milijarde dolara.

Propast Bankman-Fridovog carstva počela je nakon bombardovanja FTX-a od strane novinskog sajta Coindesk, koji je rekao da su njegove kompanije u rizičnoj finansijskoj situaciji. Dalje izveštavanje optužilo je FTX za zloupotrebu sredstava klijenata.

Uspaničeni klijenti su se utrkivali da povuku milijarde dolara sa platforme FTX, sve dok ona nije propala i podnela zahtev za bankrot 11. novembra 2022.

(EURACTIV.rs)