Tehnologija

JEFTINIJI MOBILNI INTERNET ZA ZAPADNI BALKAN I PRE ROKA: Operateri snizili tarife više od predviđenih

Autor Milena Antonijević

Međunarodna putovanja i komunikacije će biti znatno ekonomičnije, kažu operatori, koji su i pre predviđenog roka ponudili korisnicima internet dodatke, sa nižim cenama surfovanja u romingu, od onih predviđenih deklaracijom.

Izvor: Xavier Lejeune/European Union, 2020

Jeftiniji mobilni internet ponuđen je na tržištu i pre prvog oktobra. Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Maljinda Bregu ocenila je da ta prekretnica dolazi u trenutku političkih tenzija i ekonomskih previranja, naglašavajući na ovaj način važnost regionalne i evroatlantske saradnje, prenosi RTS.

"Ovo postignuće ne sastoji se samo u smanjenju troškova; ono predstavlja upravo tu viziju moći regionalne saradnje. Ono je temelj na kojem je izgrađen ovaj region u mojim mislima, mesto gde ljudi crpe snagu iz zajedničkog osećaja svrhe", kazala je Bregu,

Prema rečima Žarka Radovanova, eksperta za roming u "Jetelu", deklaracija je obavezujuća za sve operatore koji su je potpisali.

"To nisu svi operatori iz EU. Potpisalo je nekih 38 operatora iz EU dok su sa teritorije Zapadnog Balkana svi operatori priključili toj deklaraciji", pojašnjava on.

To znači da će se izbeći neprijatna iznenađenja zbog korišćenja mobilnog interneta u zemljama EU. Važno je samo da pre odlaska na put kod operatora aktivirate Internet dodatak.

Promena cena važiće u svim zemljama Evropske unije, kao i u Švajcarskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Prema saopštenju RATEL-a, EU/Zapadni Balkan roming počiva na pojedinačnim komercijalnim ugovorima koje operatori međusobno imaju.

"U ovom slučaju snižavanje cena počiva na ideji olakšavanja povezivanja kako fizičkih lica, tako i poslovnih celina između EU i ZB. Putanja snižavanja cena je predviđena posebnim aneksom i kao takva predstavlja okvir u kome će se kretati cene prenosa podataka u datom vremenskom periodu", kaže RATEL.

Prema deklaraciji, cena jednog gigabajta u romingu ne sme da prelazi 18 evra sa PDV-om, a svi operatori koji su potpisali deklaraciju već su ispunili, ali i premašili očekivanja.

Dragana Štiklica, direktorka sektora za unapređenje procesa u Direkciji za prodaju "Telekom Srbija kaže da su sada cene interneta u romingu značajno niže od propisanih

"Mi imamo neku cenu po deklaraciji koja je propisana, oko nekih 18 evra za gigabajt, naše cene su značajno niže i to moramo da naglasimo da su negde između 600 i hiljadu dinara po gigabajtu", ističe ona. 

Žarko Radovanov navodi da u "Jetelu" imaju dosta povoljnije ponude i da se od prvog oktobra, neće nešto promeniti za njihove korisnike.

"I jednostavno zato što su te ponude već povoljnije, a neke benefite će u ovoj prvoj fazi osetiti korisnici koji iz EU dolaze na teritoriju Zapadnog Balkana", kazao je on.

Predviđeno je da se do 2028. godine izjednače cene mobilnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije.

(EURACTIV.rs)