Tehnologija

DA LI JE DIMETIL SULFID KOJI STVARA ŽIVOT PRISUTAN NA EGZOPLANETI? Vebov teleskop došao do novih otkrića

Autor Milena Antonijević

Prema novim dokazima koje je otkrio svemirski teleskop Džejms Veb, vode možda teku na površini kolosalne planete koja se nalazi oko 120 svetlosnih godina od Zemlje.

Izvor: EPA/ESO / HANDOUT

Otkriće svemirske opservatorije, jedne od najnaprednijih astronomskih instrumenata u radu, ukazuje da egzoplaneta K2-18b možda ima neke ključne karakteristike planete koja bi mogla da podrži vodu i život.

Usko kružeći oko hladne patuljaste zvezde K2-18, egzoplaneta se nalazi u nastanjivoj zoni zvezde. Analiza Vebovih zapažanja otkrila je da planeta ima obilje metana i ugljen-dioksida u svojoj atmosferi.

Prisustvo ovih molekula koji sadrže ugljenik, zajedno sa nedostatkom amonijaka, može ukazivati na atmosferu bogatu vodonikom koja okružuje svet okeana, navodi se u saopštenju NASA-e.

Svemirski teleskop Habl je prvobitno uočio dokaze vodene pare u atmosferi egzoplanete. Ovo otkriće, opisano u studiji iz septembra 2019. godine, pomoglo je naučnicima da se vrate na K2-18b radi daljeg proučavanja.

Veb teleskop, koji može da otkrije infracrveno svetlo nevidljivo ljudskom oku, tražio je tačno koji elementi se nalaze u atmosferi planete, a najnovija zapažanja planete nagoveštavaju da bi veoma poseban molekul, nazvan dimetil sulfid, mogao biti prisutan na K2-18b.

Na Zemlji, dimetil sulfid „proizvodi samo život", navodi NASA i dodaje da " se većina DMS-a u Zemljinoj atmosferi emituje iz fitoplanktona u morskim sredinama."

Istraživači ne sugerišu direktno da  na K2-18b puzi vanzemaljski život.

Potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdilo prisustvo dimetil sulfida, rekao je astronom Niku Madhusudhan, profesor astrofizike i egzoplanetarne nauke na Univerzitetu u Kembridžu, u saopštenju. 

Čak i ako naučnici potvrde prisustvo hemijskog jedinjenja, to ne garantuje postojanje oblika života, ali ovi novi dokazi proširuju razumevanje naučnika o egzoplanetama sličnim K2

Vrući okeanski svetovi

Otkrića o njegovom sastavu atmosfere sugerišu da bi to mogla biti „egzoplaneta Hicean", teoretski tip egzoplaneta koja je vruća, ali je prekrivena okeanima i ima atmosferu bogatu vodonikom.

Tamo gde postoje tečni okeani, postoji potencijal za život - ali istraživači još uvek nisu sigurni da bi ove Hiceanske planete uopšte mogle da održavaju život. Studija u avgustu objavljena u The Astrophisical Journal, na primer, sugeriše da bi oni bili podvrgnuti efektu staklene bašte.

Još uvek nema potvrđenih egzoplaneta Hicea i ne postoji planeta poput K2-18b u našem solarnom sistemu, i to čini planete poput njega „loše shvaćenim", prema NASA-i.

„Priroda njihove atmosfere je predmet aktivne debate među astronomima", navodi svemirska agencija u saopštenju za javnost.

(EURACTIV.rs)