Tehnologija

GREŠKA KOJA JE KOŠTALA GOOGLE 100 MILIJARDI DOLARA: Veštačka inteligencija pogrešno odgovorila na pitanje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Google Bard dao je pogrešan odgovor na pitanje u promotivnom videu, cene akcija pale za sedam odsto i umanjile tržišnu vrednost kompanije za 100 milijardi.

Izvor: Google

Kompanija Google predstavila je chatbot servis Bard, "odgovor" na sve popularniji ChatGPT, i reklamom uspela da ugrozi cenu svojih akcija.

Bard je predstavljen početkom ove nedelje i snimljen je i kratki promotivni video, u kojem je pokazano kako veštačka inteligencija odgovara na pitanje "Šta reći detetu od devet godina o otkrićima teleskopa Džejms Veb" - pogrešno.

Bard je odgovorio da je Džejms Veb prvi teleskop koji je slikao planete izvan Sunčevog sistema, dok je zapravo to učinio Evropski izuzetno veliki teleskop još 2004. godine. Na ovu grešku su brzo ukazali astronomi na Tviteru.

"Zašto niste proverili činjenice iz ovog primera, pre nego što ste ga objavili? Ako koristite Google da tražite podatke, videćete da je Bard pogrešio. Probajte da guglate - kada je napravljena prva direktna slika egzoplanete", pitao je profesor sa Univerziteta Njukasl, Kris Harison.

Cene akcija kompanije u čijem je vlasništvu Google, Alphabet, pale su za sedam odsto čime je tržišna vrednost kompanije umanjena za sto milijardi dolara.

"Greška pokazuje koliko je važan rigorozan proces testiranja, koji ćemo započeti ove nedelje. Kombinovaćemo eksterne utiske sa sopstvenim testiranjem kako bismo bili sigurni da je Bard visoko na lestvici kvaliteta, bezbednosti i zaokruženosti po pitanju informacija iz stvarnog sveta", saopštio je Google.

(EURACTIV.rs)