Tehnologija

ZOOM OTPUŠTA RADNIKE, DIREKTORI SEBI SMANJUJU PLATE: Platforma za video sastanke najavila talas otkaza

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zoom otpušta 1.300 radnika, a talas otkaza zahvatiće sve timove, potvrdio je direktor kompanije.

Izvor: YouTube/Zoom

Platforma za video sastanke koja je doživela eksploziju popularnosti tokom pandemije korona virusa, Zoom, objavila je da će otpustiti 1.300 radnika. Taj broj čini oko 15 odsto zaposlenih, a Zoom se u proteklim mesecima suočio sa padom rasta broja korisnika i profita.

Direktor kompanije Erik Juan izjavio je da će otkazi biti samo jedan deo promena u kompaniji, a da će on i drugi lideri Zooma smanjiti sebi plate, kako bi bili sigurni da mogu da izdrže usporavanje u poslovanju.

"Svet prelazi na život nakon pandemije, i ljudi i kompanije i dalje se oslanjaju na našu platformu. Ali nesigurnost globalne ekonomije i njen uticaj na naše kupce znače da moramo da se zagledamo duboko u sebe, kako bismo se 'resetovali' i izdržali ekonomsku sredinu, isporučili kvalitetan proizvod kupcima i ostvarili svoju dugoročnu viziju", napisao je Juan.

Zoom se tako pridružuje nizu tehnoloških kompanija koje će u 2023. otpustiti veliki broj zaposlenih, a među njima su Google, Microsoft, Amazon Web Services i drugi. U 2020. godini, prihodi su se utrostručili i u 2021. porasli za oko 55 odsto, ali tokom 2022. je profit opao i cena akcija pala za 80 odsto.

"Otkazi će se odraziti na sve timove u organizaciji, sa fokusom na eliminisanju duplih uloga i ponovnim vraćanjem na glavne prioritete", zaključio je Juan.

(EURACTIV.rs)

Tagovi