Tehnologija

SVI IZAZOVI ZAKONA EU O DIGITALNIM USLUGAMA: Stupio na snagu i već "zadao glavobolje" kompanijama

DSA je stupio na snagu širom EU 25. avgusta i dao je Evropskoj komisiji izvršna ovlašćenja nad 19 određenih velikih onlajn platformi (VLOP) i onlajn pretraživača (VOSE).

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iako nova direkcija Evropske komisije zadužena za primenu Zakona o digitalnim uslugama (DSA) još nije u potpunosti završena, ona već mora da se pozabavi brojnim izazovima: od saradnje sa drugim entitetima do usklađivanja unutar bloka i potencijalnog nedostatka veština.

DSA je stupio na snagu širom EU 25. avgusta i dao je Evropskoj komisiji izvršna ovlašćenja nad 19 određenih „veoma velikih onlajn platformi“ (VLOP) i "veoma velikih onlajn pretraživača" (VOSE).

Visoki zvaničnik EU rekao je EURACTIV-u, govoreći pod uslovom anonimnosti, da "platforme ponekad nisu svesne rizika sa kojima se suočavaju njihovi korisnici", zbog čega je DSA "učinio obaveznim platformama da sprovode procenu rizika".

Ipak, ova nova obaveza, povezana sa zahtevima revizije algoritama i drugim zakonskim regulatornim zadacima, stvara niz izazova u primeni sa kojima se mora suočiti nova direkcija EU.

Komisija treba da potpiše sporazume o saradnji pre roka 24. februara 2024. sa nacionalnim regulatornim organima, agencijama EU i centrima za nadležnost.

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U cilju stvaranja funkcionalnog regulatornog ekosistema na nivou EU i na nacionalnom nivou, zvaničnik EU je rekao da je Komisija u pregovorima sa vlastima zaduženim za digitalnu regulaciju u najvećim zemljama EU kao što su Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Poljska, ali i Irska i Holandija.

Ove nacionalne digitalne regulatorne agencije treba da stvore "Evropski odbor za digitalne usluge", koji će imati ulogu u koordinaciji, definisanju smernica i doprinosu izvršenju DSA širom Evropske unije.

Tim Komisije takođe treba da zaključi sporazum sa Evropolom, agencijom EU za sprovođenje zakona, koja se eksplicitno pominje u DSA, da doprinosi pitanjima iz svoje nadležnosti, poput teških zločina.

Nova direkcija takođe mora da uspostavi blisku saradnju sa novostvorenim timom od 30 članova pod nazivom "Evropski centar za algoritamsku transparentnost", koji je u Sevilji osnovao Zajednički istraživački centar, naučna služba Komisije.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ovi stručnjaci će podržati Komisiju, posebno u vezi sa "zaštitom dece na mreži, onlajn zločinima ili kršenjem intelektualne svojine", rekao je zvaničnik EU.

Drugi zvaničnik Komisije rekao je EURACTIV-u da će sledeći izazov biti da "DSA i nacionalni zakoni o digitalnoj implementaciji stvore pravni okvir za potpuno harmonizovano jedinstveno digitalno tržište".

Štaviše, zvaničnik je objasnio da je posebno odeljenje u okviru Komisije posvećeno „pravnoj koherentnosti“ nacionalnog zakonodavstva i da će koordinirati rad sa Sudom pravde Evropske unije.

Postoje veliki izazovi

Portparol Komisije je rekao za EURACTIV da bi nova direkcija trebalo da ima 123 ljudi koji rade puno radno vreme do 2024. Tim će uključivati pravne stručnjake, naučnike za podatke i službenike za politiku, rekao je portparol.

Međutim, stručnjaci su ranije rekli EURACTIV-u da bi se Komisija, kao i ostatak digitalnog ekosistema, mogla suočiti s nedostatkom vještina jer većina zakonskih obaveza DSA zahtijeva vrlo specifične skupove vještina koje možda još ne postoje.

Upitan o mogućem nedostatku veština, prvi zvaničnik EU je rekao da "veruje da tamo ima dovoljno stručnjaka" i da gledajući nazad na Opštu uredbu o zaštiti podataka, zakon EU o privatnosti podataka koji je stupio na snagu 2018. godine, nema potrebe da se zabrinuti.

Iako je izjavio da je stvoreno dovoljno poslovnih prilika otkako je DSA izglasan 2022. godine, on je priznao da "ovo ostaje oblast opreza na strani Komisije.

(EURACTIV.rs)