Tehnologija

"EVROPA NE ČINI DOVOLJNO ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA": Start-ap kompanije traže nova pravila za javne nabavke

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Start-ap kompanije traže nova pravila za javne nabavke od Evropske komisije i smatraju da Industrijski akt ne čini dovoljno za mala i srednje preduzeća.

Izvor: YouTube/Justin Tse

Niz evropskih start-apa potpisao je non-pejper koji Evropsku komisiju poziva da revidira pravila za mala i srednja preduzeća kako bi podržala digitalnu i zelenu tranziciju u okviru Industrijskog plana zelenog dogovora.

Potpisnici pozivaju EU da revidira pravila o javnim nabavkama na način koji bi omogućio malim i srednjim preduzećima da u njima učestvuju. Nazivaju takav potez "odbranom digitalnog suvereniteta EU i duple tranzicije - zelene i digitalne".

Non-pejper navodi da trenutna pravila previše konzervativno definišu pojam inovacije i svode ga na istraživanje i razvoj, što dovodi do nepovoljne distribucije projekata na inovativne tehnološke servise kojima nedostaju jasni elementi istraživanja i razvoja.

Potpisnici takođe smatraju da se u trenutnim pravilima ne reflektuju Zeleni dogovor niti digitalna i zelena tranzicija.

EU trenutno sastavlja strategiju kojom bi smanjila zavisnost od trećih zemalja radi veće autonomije kada su u pitanju strateški važna roba i materijali. Industrijski plan Zelenog dogovora predstavila je prošle srede predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Komisija planira kratkoročnu ofanzivu protiv najgorih efekata američkog Akta o smanjenju inflacije, inicijative koja nudi subvencije i poreske olakšice kako bi stimulisala zelenu tranziciju. EU svojim Aktom pokušava da navede zelene industrije da ostanu unutar granica, umesto da svoje poslovanje premeste u Ameriku podstaknuti američkim subvencijama i olakšicama.

Za start-ap industriju, ovaj plan nije dovoljan, smatraju potpisnici i kao jedan od većih problema navode pravila javnih nabavki. Pravila su, navode oni, previše opuštena prema ponuđačima izvan EU i time dovode u rizik evropske kompanije.

EU je 2021. odobrila Međunarodni instrument javnih nabavki kako bi obezbedila lokalnim kompanijama da se prijavljuju na tržište izvan Evrope, kao što važi u obrnutom slučaju.

"Nova pravila trebalo bi da inovacije posmatraju kroz prizmu dodate vrednosti za evropsku ekonomiju, kao i bezbednosti snabdevanja. Kriterijumi cirkularne ekonomije bi takođe trebalo da budu deo procesa odlučivanja za kupce, kao i negativni eksterni faktori", navode potpisnici.

Komisiju dalje pozivaju da promoviše inovaciju tako što će se osloniti na Zelene javne nabavke koje navode jasne i stabilne kriterijume okoline za zelene proizvode i usluge prodavane javnim institucijama.

EK je najavila i Evropski fond suvereniteta čiji svi detalji još uvek nisu poznati, ali start-ap industrija već smatra da bi dostupna sredstva trebalo da odražavaju potrebe duple tranzicije i da budu u skladu sa postojećim okvirom kroz koji EU odobrava direktne investicije zemalja koje nisu članice.

"Mala i srednja preduzeća, start-api i skejl-api biće ključni igrači u zelenoj tranziciji i izazovima suvereniteta sa kojima se Evropska unija suočava", navode potpisnici non-pejpera.

Neke zemlje članice već su adresirale ovaj problem, pa je Francuska najavila da će uraditi više kako bi pomogla malim i srednjim preduzećima da izvoze u EU i izvan nje u okviru šireg plana investiranja u reindustrijalizaciju.

Start-api zaključuju da pozdravljaju kratkoročne mere komisije, ali da smatraju da je dugoročna perspektiva izuzetno važna.

"Ključ našeg održivog razvoja i konkurentnosti su prihodi i prednost lokalnih kandidata u javnim nabavkama", zaključuju oni.

(EURACTIV.rs)