Tehnologija

SVE ŠTO ZNAMO O NOVOM CHATBOT SERVISU BARD: Google predstavio svoj odgovor na ChatGPT

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Google Bard je odgovor na ChatGPT, koji je za samo dva meseca postao izuzetno popularan.

Izvor: Google

Kompanija Google predstavila je chatbot servis Bard, odgovor na izuzetno uspešni i popularni ChatGPT. Dostupan je za testiranje limitiranom broju "korisnika od poverenja", dok će šira javnost moći da ga koristi za nekoliko nedelja.

Kao i ChatGPT, lansiran krajem novembra od strane kompanije OpenAI, Bard je zasnovan na tehnologiji velikih jezičkih modela. Google je saopštio da mu je cilj da "kombinuje prostranstvo svetskog znanja sa moći, inteligencijom i kreativnošću naših velikih jezičkih modela".

Bard je predstavljen u trenutku kada se osnovni proizvod kompanije Google, pretraga, suočava sa najvećim rizikom u poslednjih nekoliko godina. Za dva meseca otkad je lansiran ChatGPT, javnost ga je koristila za generisanje priča, pesama i eseja, ali i za brojne pretrage za koje je "do juče" konsultovala upravo Google pretragu.

U kompaniji je, navode izvori, upaljen crveni alarm zbog ChatGPT servisa, a jedan od kreatora Gmaila, Pol Bušhajt, nedavno je upozorio da će uspon veštačke inteligencije "za samo godinu ili dve" bitno ugroziti Google.

Izvor: Google

Microsoft, koji je nedavno otpustio hiljade radnika, potvrdio je da će investirati milijarde u OpenAI i da će ga uvrstiti u neke od svojih proizvoda, među kojima bi mogao da bude i pretraživač Bing. Microsoft će 7. februara održati konferenciju za medije, čija tema još uvek nije objavljena, ali je informacija o zakazivanju obraćanja puštena u javnost ubrzo nakon lansiranja Barda.

Tehnologiju na kojoj je zasnovan Bard, Google koristi već neko vreme. Jezički model za primenu dijaloga (LaMDA) lansiran je pre dve godine, a Google navodi da je upravo on osnova Barda. Prošle godine izbio je svojevrsni skandal kada je bivši inženjer kompanije rekao da je ova tehnologija postala "svesna".

Direktor kompanije Google, Sundar Pičaj, u ponedeljak je potvrdio da će se alati zasnovani na veštačkoj inteligenciji uskoro naći u pretraživaču.

Izvor: YouTube/iJustine

"Uskoro ćete imati nove opcije zasnovane na AI, koje će destilovati kompleksne informacije i više perspektiva u formate koji su jasni, tako da možete brzo da shvatite širu sliku i naučite više sa interneta", napisao je on.

Ako Google zaista uvrsti AI chatbot u pretraživač, taj potez neće biti bez rizika. Stručnjaci su upozorili da tehnologija zasnovana na podacima koje nalazi na internetu može da ima potencijal širenja pogrešnih informacija ili predrasuda.

"Od kritične je važnosti da iskustva zasnovana na ovim modelima svetu donesemo na hrabar i odgovoran način", zaključio je on.

(EURACTIV.rs)