Tehnologija

INDIJA OSVOJILA JUŽNI POL MESECA: Letelica uspešno sletela, istorija je ispisana

Indijska letilica uspešno se prizemljila na južni pol Meseca i napravila istorijski uspeh

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Uspešnim sletanjem svemirske letilice "Čandrajan-3" na južni pol Meseca Indija je ispisala istoriju i postala prva zemlja koja je to uspela da uradi.

Naučnici se sada nadaju da će postaviti rover za slanje slika i podataka nazad na Zemlju, navodi BBC.
Nakon što je Rusija u sličnom pokušaju u subotu izgubila kontakt sa letelicom Luna 25, a u nedelju, 20. avgusta, saopštila da se srušila na Mesec, Indiji su se otvorila vrata i ona je uspela da iskoristi šansu.

Indijska svemirska agencija lansirala je raketu koja je nosila svemirsku letelicu 14. jula, poletevši iz kosmonautskog centra zemlje u južnoj državi Andra Pradeš.

Planirano je da lender pokuša da sleti 23. avgusta.

Misija bitna i jednoj i drugoj zemlji


Obe zemlje imaju nacionalne interese u uspešnom iskrcavanju.

Za Rusiju, snimak Meseca testiraće rastuću nezavisnost nacije nakon što je njena invazija na Ukrajinu prekinula skoro sve svemirske veze sa Zapadom.

Za Indiju to znači pojavu u društvu svemirskih sila u vreme kada država želi da podstakne ulaganja u privatna lansiranja u svemir.


Ruska misija na Mesecu je trebalo da sleti 21. avgusta, dva dana pre indijskog svemirskog broda.


Očekivalo se da će grubi tereni zakomplikovati sletanje na Južni pol Meseca. Podsetimo, prethodna misija indijske svemirske agencije, "Čendrajan-2", srušila se 2019. godine u blizini mesta gde će "Čendrajan-3" pokušati da sleti.

"Čendrajan", što u prevodu znači "mesečevo vozilo", uključuje lender visok 2 metra dizajniran za korištenje rovera za koji se očekuje da će ostati funkcionalan dve nedelje tokom eksperimenata.

Ova zemlja imala je prethodnih godina slične pokušaje sletanja na mesec, ali ih tada nije uspešno realizovala.


Javnost još pamti 2019. godinu i neuspeh kada je “Čandrajan-2” letelica doživela probleme tokom spuštanja, nakon čega se zabila u tlo.

Od 2020. godine, kada se Indija otvorila za privatna lansiranja, broj svemirskih startapa se više nego udvostručio. Krajem prošle godine, Skyroot Aerospace, čiji investitori uključuju singapurski državni fond GIC, lansirao je prvu privatnu raketu u Indiji.

(EURACTIV.rs)