Tehnologija

OTKUD PRIVATNA PROFESORKA NA CRVENOJ POTERNICI INTERPOLA? Traži je policija 194 zemlje zbog polaganja ispita "na bubicu"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Privatna profesorka je na crvenoj poternici Interpola zbog prevare sa polaganjem ispita "na bubicu".

Izvor: Interpol

Privatna učiteljica Po Juan Nie (57) nalazi se na crvenoj poternici Interpola nakon zahteva singapurske policije. Po se nije predala i prijavila na odsluženje četvorogodišnje zatvorske kazne zbog - prevare sa polaganjem ispita.

Vlasnica privatne škole za pripremu ispita je, zajedno sa još troje saučesnika, pomagala đacima da "na bubicu" prođu testove neophodne za prijem na lokalne fakultete.

Po, njena nećaka Fiona Po Min, bivša partnerka Tan Džija Jan i Kinez po imenu Feng Riven primili su po 6.100 dolara da bi pomogli kineskim studentima da prođu ispite. Šestoro budućih studenata polagalo je ispite uz pomoć kamera skrivenih na telu, slušalica i bluetooth uređaja. Ispit obuhvata gradivo cele srednje škole i određuje da li, i na koji, fakultet može da se upiše đak koji ga polaže. Test se sastoji iz matematike, nauke, jezika i društvenih nauka.

Prevara je otkrivena kada je ispitivač primetio čudne zvukove iz pravca jednog od đaka, i kada ga je izdvojio priznao je da ispit polaže uz pomoć "bubice". U prostoriji za polaganje, Tan se pretvarala da je takođe učenica i kamerom je snimala pitanja, na koja su privatni učitelji potom nalazili tačne odgovore i javljali ih đacima koji su platili.

Suđenje je trajalo godinu dana, i Po je osuđena po 27 tačaka optužnice, na četiri godine zatvora. Pošto se nije pojavila na izdržavanju kazne, singapurska policija zahtevala je od Interpola da je stavi na crvenu poternicu.

"Po je osuđena zbog niza prevara, i naređeno joj je da se preda u septembru 2022. godine i ode na odsluženje kazne. Nije to učinila", kratko je saopštila policija Singapura.

Crvena poternica Interpola, međunarodne organizacije koja obuhvata policiju 194 zemlje, podrazumeva da globalni organi reda i zakona moraju da lociraju i uhapse traženu osobu.

Školski sistem Singapura među najbolje je ocenjenima u svetu, i poznat je po visokom stepenu takmičenja. Vlada je proteklih godina donela niz mera kako bi u situaciji velikog pritiska olakšala mentalni teret koji osećaju đaci i studenti.

Kako se pokreće crvena poternica Interpola?

Zemlje članice imaju pravo da traže od Interpola crvenu poternicu na osnovu svojih zakona vezanih za hapšenje tražene osobe. Poternica sadrži informacije koje pomažu da se osoba identifikuje, kao i informacije o počinjenom krivičnom delu, koje je najčešće ubistvo, silovanje, zlostavljenje dece ili oružana pljačka. Američki mediji prenose da je iznenađujuće što je profesorka koja je uzela 6.100 dolara za prevaru sa polaganjem ispita završila na crvenoj poternici, ali Interpol ih raspisuje i za slučajeve prevare, i usvaja zahteve zemalja članica sve dok se slažu sa Ustavom i pravilima Interpola.

(EURACTIV.rs)