Tehnologija

INTEL ODUSTAO OD PREUZIMANJA TOWERA: Kakvu ulogu su tu odigrali Kinezi?

Autor Aleksandra Vrbica

Očekivalo se da će posao biti zaključen u roku od 12 meseci. Sada, 18 meseci nakon što je prvi put objavljen, kineski tržišni regulator tek treba da potpiše sporazum.

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Intel se povukao iz velike akvizicije izraelskog proizvođača čipova nakon što nije uspeo da dobije potrebno odobrenje regulatora.

Američki tehnološki gigant je u saopštenju od srede rekao da će odustati od planirane kupovine Tower Semiconductor-a (TSEM) vrednog 5,4 milijarde dolara, rekavši da nije na vreme dobio neophodnu saglasnost regulatora. Ugovor je prvi put objavljen u februaru 2022. godine.

Iako Intel (INTC) nije izričito pomenuo na šta je čekao, ranije je pokušavao da razjasni dogovor sa vlastima u Kini. U aprilu je izvršni direktor Pet Gelsinger priznao da je proces bio naporan, rekavši da je otputovao u Kinu kako bi pokušao da ubrza stvari.

"Kao deo mog nedavnog putovanja u Kinu, nastavljamo da naporno radimo na završetku kupovine Tower-a", rekao je Gelsinger.

Očekivalo se da će posao biti zaključen u roku od 12 meseci. Sada, 18 meseci nakon što je prvi put objavljen, kineski tržišni regulator tek treba da potpiše sporazum, izvestio je u sredu Financial Times, pozivajući se na dva neidentifikovana izvora.

Kompanije koje žele da se spoje moraju podneti predložene transakcije na odobrenje kineskim regulatorima ako ostvare određeni iznos prihoda od zemlje, tvrde advokatske firme koje savetuju globalna preduzeća.

Izvor: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Napetost između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, uključujući neke od njenih saveznika u Evropi i Aziji, porasla je oko poluprovodnika nakon što je američki predsednik Džo Bajden uveo ograničenja kako bi ograničio pristup Pekingu kritičnoj tehnologiji prošlog oktobra.

I Intel i Tower su izjavili da je ugovor obostrano otkazan. Da bi otišao, Intel će sada platiti Tower-u naknadu za prekid od 353 miliona dolara, navodi se u saopštenju kompanije sa sedištem u Kaliforniji.

Akcije Intela pale su u sredu u Njujorku za 3,6% nakon objave, dok su akcije Tower-a takođe pale za 10,7%.

Iako dve kompanije neće moći da se spoje, one će nastaviti da "traže prilike za zajednički rad u budućnosti", kaže Gelsinger.

U saopštenju je rekao da Intel nastavlja da vidi svoja ulaganja u livnice, fabrike koje proizvode čipove za druge kompanije, kao "kritične" za svoju ukupnu proizvodnu strategiju.

"Naše poštovanje prema Tower-u samo je poraslo kroz ovaj proces", dodao je Gelsinger.

Izvršni direktor Tower Semiconductor-a Rasel Elvanger rekao je, iako je njegova firma bila uzbuđena što će se pridružiti Intelu, njena odluka da raskine ugovor takođe je došla nakon "temeljnih diskusija i pošto nije dobio nikakve indikacije u vezi sa određenim potrebnim regulatornim odobrenjem".

"Cenimo napore svih strana", rekao je on.

(EURACTIV.rs)