Tehnologija

TRKA ZA PREVLAST NA JUŽNOM POLU MESECA: Prvi pokušaj Rusije propao, da li je na pomolu rivalitet sa Indijom?

U toku je svemirska trka dve velike svetske sile za prevlast na južnom polu Meseca.

Izvor: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Indijska svemirska agencija je objavila slike Meseca snimljene sa svoje svemirske letelice "Čandrajan-3" dok se približava Južnom polu Meseca, ranije neistraženom regionu za koji se smatralo da sadrži zaleđenu vodu gde je Rusija pokušala prva da sleti.

Video, snimljen u četvrtak (17. avust) neposredno nakon odvajanja raketnog lendera od pogonskog modula, pokazao je krupni plan kratera dok se jedini prirodni satelit Zemlje okretao.

"Zdravlje Lander modula (LM) je normalno. LM je uspešno prošao operaciju koja je smanjila njegovu orbitu na 113 km puta 157 km", objavila je kasnije Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) na Tviteru.

Indijska svemirska agencija lansirala je raketu koja je nosila svemirsku letelicu 14. jula, poletevši iz kosmonautskog centra zemlje u južnoj državi Andra Pradeš. Planirano je da lender pokuša da sleti 23. avgusta.

Inače, ruski svemirski brod ušao je 11. avgusta u orbitu Meseca, u pokušaju Moskve da bude prva koja će sleteti na Mesečev južni pol u potrazi za zaleđenom vodom. Taj pokušaj, međutim, završio se neuspešno, pošto se, kako je saopštila ruska svemirska koorporacija Roskosmos, međuplanetarna automatska sonda Luna-25 razbila posle sudara sa površinom Meseca. To ipak ne znači kraj zanimljvoj svemirskoj trci protiv SAD, ali i Indije.

Izvor: EPA-EFE/ROSCOSMOS STATE SPACE CORPORATION HANDOUT

Trebalo je da Rusi slete prvi

Ruska misija na Mesecu je trebalo da sleti 21. avgusta, dva dana pre indijskog svemirskog broda.

Očekivalo se da će grubi tereni zakomplikovati sletanje na Južni pol Meseca. Podsetimo, prethodna misija indijske svemirske agencije, "Čendrajan-2", srušila se 2019. godine u blizini mesta gde će "Čendrajan-3" pokušati da sleti.

"Čendrajan", što u prevodu znači "mesečevo vozilo", uključuje lender visok 2 metra dizajniran za korištenje rovera za koji se očekuje da će ostati funkcionalan dve nedelje tokom eksperimenata.

Zašto im je ovo bitno?

I Indija i Rusija imaju nacionalne interese u uspešnom iskrcavanju jer će onaj ko to prvi uradi upisati svoje ime u istoriju astronautike.

Za Rusiju, snimak Meseca, koji je planiran decenijama, će testirati rastuću nezavisnost nacije u svemiru nakon što je njena invazija na Ukrajinu 2022. prekinula skoro sve svemirske veze sa Zapadom.

Ruska svemirska agencija Roskosmos planirala je da misija Luna-25 provede 5-7 dana u lunarnoj orbiti.

Za Indiju, uspešno sletanje na Mesec označilo bi njenu pojavu kao svemirske sile u vreme kada vlada premijera Narendre Modija želi da podstakne ulaganja u privatna lansiranja u svemir i povezane poslove zasnovane na satelitima.

Izvor: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Od 2020. godine, kada se Indija otvorila za privatna lansiranja, broj svemirskih startapa se više nego udvostručio. Krajem prošle godine, Skyroot Aerospace, čiji investitori uključuju singapurski državni fond GIC, lansirao je prvu privatnu raketu u Indiji.

(EURACTIV.rs)