Tehnologija

IT OBLAST ĆE BITI MOTOR RAZVOJA SRBIJE: Na raspolaganju bespovratnih 5,7 milijardi evra kroz EU program Digitalna Evropa

Autor Aleksandra Vrbica

"Srbija ima jak potencijal u sferi digitalizacije. Vidimo veoma ubrzan razvoj IT industrije, zahvaljujući brojnim talentima. Nastavićemo da podržavamo dalji razvoj inovacija", poručio je ambasador EU Emanuele Žiofre.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U četvrtak, 27. jula u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu predstavljen je program Evropske unije Digitalna Evropa u vrednosti od 5,7 milijardi evra za period od 2021. do 2027. godine. Iako nije članica Evropske unije, Srbiji su, kao i čitavom regionu Zapadnog Balkana, po prvi put ova bespovratna sredstva na raspolaganju zahvaljujući sporazumu kog je potpisala 30. juna u Briselu.

Na predstavljanju programa prisutnima su se obratili ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i direktorka Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović-Grković.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Dugo sam u ovoj oblasti i znam koliko je za rast Srbije i razvoj inovacija značajna podrška Evropske unije. Ovaj momenat kada Srbija može da pristupi Digitalnoj Evropi je jako važan za nas", rekla je Danilović-Grković, ističući koliko se za osam godina od otvaranja NTP-a razvila IT i start-ap zajednica u Srbiji:

"Više od 200 kompanija je razvijalo svoje proizvode i usluge ovde, u tehnološkom parku. Tih 200 kompanija izvozi u više od 50 zemalja sveta, i poslednji podaci su da zapošljavaju 2200 visokoobrazovanih ljudi, mahom inženjera. Od ovih 200 kompanija, 150 su start-ap, novoosnovane tehnološke kompanije. Neke od njih toliko brzo rastu, da već u prvoj godini svog poslovanja pobeđuju na međunarodnim takmičenjima."

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ministar Jovanović je izjavio da je pridruživanjem programu Digitalna Evropa Srbija zvanično postala deo velike evropske porodice, rame uz rame sa zemljama punopravnim članicama Evropske unije, i precizirao je ko će moći da konkuriše za bespovratna sredstva EU.

"Za finansiranje projekata kroz program Digitalna Evropa moći će da apliciraju pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Republici Srbiji. Sam program predviđa učešće i neprofitnih udruženja, istraživačkih institucija, nevladinih organizacija, kompanija, a poseban fokus je na malim i srednjim preduzećima. Mogućnost da kvalitetne projekte kandiduju će imati i univerziteti, istraživačke organizacije, akademska zajednica, agencije za inovacije, akceleratori i start-apovi. Finansijski doprinos Evropske unije projektima varira u zavisnosti od poziva za dostavljanje predloga projekata i može pokriti i do 100% troškova", rekao je ministar Jovanović.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ambasador Žiofre je čestitao Srbiji nedavno potpisivanje sporazuma tokom digitalnog samita EU-Zapadni Balkan u Briselu i poželeo joj dobrodošlicu u porodicu koju čini program Digitalna Evropa.

"To je zaista istorijski korak, jer Evropska unija želi da približi Zapadnom Balkanu i Srbiji neke od benefita članstva u EU već danas, tako da možemo zajedno da oblikujemo evropsku i regionalnu digitalnu budućnost, koja je toliko važna za budućnost naših građana", rekao je Žiofre i istakao da će EU nastaviti da podržava digitalizaciju i IT sektor u Srbiji.

"Srbija ima jak potencijal u sferi digitalizacije. Vidimo veoma ubrzan razvoj IT industrije, zahvaljujući brojnim talentima. Mi, Evropska unija, ćemo nastaviti da podržavamo dalji razvoj inovacija. To je ključno za mala i srednja preduzeća, i ekonomiju zasnovanu na znanju, što je, kao što znamo, budućnost. Već smo podržali inovacioni ekosistem sa 19 miliona evra grantova za inovacije, nauku i istraživanje. Ulaganje u inovacije i istraživanje je ključno za razvoj malih i srednjih preduzeća i finansiranje inovacija treba posmatrati kao ulaganje, jer je u pitanju budućnost zemlje i budućnost Evrope. Nastavićemo da podržavamo Srbiju kako bi bila konkurentna u Evropi i svetu", izjavio je ambasador EU.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Premijerka Brnabić je rekla da je Srbija u ovoj sferi praktično postala punopravni član Evropske unije.

"Potpisivanjem Sporazuma o učešću u programu Digitalna Evropa krajem juna u Briselu i sa današnjim danom kad obeležavamo prvi poziv da se naše kompanije, naučni instituti, fakulteti, timovi, mikro, mala i srednja preduzeća jave sa svojim projektima za finansiranje iz programa Digitalna Evropa, mi smo u ovoj sferi praktično postali punopravni član EU", rekla je Brnabićeva i dodala:

"Svi naši timovi, kompanije, mikro, mala i srednja preduzeća, instituti kada se prijave sa svojim projektima na poziv u okviru programa Digitalna Evropa imaće jednaku šansu da dobiju finansiranje kao bilo koja kompanija, bilo koji fakultet, bilo koji tim, naučni institut i to je ogromna šansa za nas, jer mislim da naši talenti, znanje i ljudi ne da ne zaostaju u odnosu na članice EU, već smo jedni od najboljih", poručila je premijerka.

Ona je takođe istakla da je za prvih pet meseci ove godine iz Srbije izvezeno IKT usluga u vrednosti od "neverovatnih" milijardu i 340 miliona evra. To je 41 odsto više nego za isti period prošle godine, koja je „bila rekordna".

"Ova oblast će biti motor razvoja Srbije", izjavila je Brnabić i ocenila da je Srbija od nekada radno intenzivne privrede postala zemlja inovacija i ideja.

EURACTIV je već pisao o pozivu u okviru programa Digitalna Evropa, a sve informacije možete da pronađete ovde.

(EURACTIV.rs)