Tehnologija

SRBIJA ĆE DOBITI INOVACIONI CENTAR ZA NUKLEARNU MEDICINU: Najnovijom tehnologijom skeniraće se pacijenti sa metastazama

Autor Milena Antonijević

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanija Swiss Rockets AG potpisali su Memorandum o razumevanju, kojim je zvanično obeležen početak saradnje na projektu BIO4 Kampusa.

Izvor: Foto: Zoran Petrović

Ovaj Memorandum ima za cilj da ostvari viziju Vlade Republike Srbije da se Srbija uspostavi kao jedan od globalnih centara istraživanja, razvoja i proizvodnje u području biotehnologije i bioproizvodnje, stoji u saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

"U pitanju su najmodernije bolnice, da tako kažem, gde ćemo vršiti proizvodnju najnovijih molekula za personalizovanu kancer medicinu, gde ćemo da radimo sa najnovijim tehnologijama skeniranja pacijenata sa metastazama. Dakle, koristimo ove molekule kako bismo uspešno izlečili pacijenta sa metastazama, to je vrlo bitno jer prebacujemo iz Švajcarske najnoviju tehnologiju važnu za čitavo čovečanstvo", rekao je izvršni direktor kompanije Swiss Rockets AG dr Vladimir Cmiljanović.

Ministarka Jelena Begović rekla je da je ovo sjajna vest za sve građane Srbije.

"Naši ljudi koji žive u Švajcarskoj su osnivači kompanije, a sada je to već mreža kompanija Swiss Rocket Holding, koja u svom portfoliju ima veliki broj inovacija, patenata, ali i traži nove inovacije i patente u okviru univerziteta po čitavom svetu. Oni su nakon, sada već mogu da kažem, više od godinu dana komunikacije i sa našim Ministarstvom i sa Vladom Republike Srbije odlučili da naprave taj korak i da prenesu svoje znanje i tehnologije u Srbiju. U okviru BIO4 Kampusa ova kompanija će da izgradi jedan novi centar, inovacioni centar za nuklearnu medicinu. Takođe, pomoći će razvoju startap eko sistema u oblasti biotehnologije u Srbiji. Već smo započeli i saradnju ove kompanije sa našim naučno-istraživačkim institutima, kao što su INEP, IHTM, IMGGI, to su sve instituti, budući stanari BIO4 Kampusa koji su već počeli da sarađuju sa ovom kompanijom. Ovo je prvi vrlo konkretan projekat, odnosno, prva firma koja će biti stanar BIO4 Kampusa i mislim da je ovo samo početak i uvod u sve veći i veći broj kompanija koje će se pridružiti ovom projektu", rekla je ministarka Jelena Begović.

Očekuje se da će ovaj Memorandum doneti brojne beneficije, uključujući privlačenje investicija, zapošljavanje visokoobrazovanog kadra, razvoj inovativnih proizvoda i tehnologija, kao i povećanje konkurentnosti Srbije na međunarodnom nivou, saopštilo je ministarstvo.

(EURACTIV.rs)