Tehnologija

BRAZILSKI EMBRAER NAJAVIO IZGRADNJU FABRIKE ELEKTRIČNIH LETEĆIH TAKSIJA: Nada se da će prvo vozilo poleteti 2026. godine

Autor Milena Antonijević

Brazilski Embraer najavio je izgradnju fabriku električnih letećih taksija u blizini Sao Paula. Nadaju se da će prvi taxi iz ove fabrike poleteti 2026.godine.

Izvor: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Letelica, koju će proizvoditi podružnica brazilskog Embraera - Eve, podsećaće na mali helikopter sa dovoljno prostora za do šest putnika.

Predviđeno je da će putovanje koštati 50-100 dolara po osobi.

Eve kaže da već ima narudžbine za skoro 3.000 vazdušnih taksija. Nada se da će ove godine sastaviti prototip. Regulatori SAD su nedavno objavili vremenski okvir za vazdušne taksije koji će tamo leteti već 2025. godine.

Električnom avionu za vertikalno poletanje i sletanje neće biti potrebna pista, ali može da putuje na velike udaljenosti poput aviona. Elektromotori bi trebalo da smanje buku i zagađenje u poređenju sa standardnim avionima.

Tvrdi se da bi avion mogao da pomogne u smanjenju saobraćajnih gužvi u prepunim gradovima, a da ne bude preskup za kupce. Oni su takođe viđeni kao alternativa za transport tereta.

Fabrika će biti izgrađena u gradu Taubate oko 140 km od Sao Paula, brazilske ekonomske prestonice.

Putnička vozila nalik dronu će se u početku koristiti u taksi flotama, prenela je agencija AFP.

Prvi letovi će imati pilota, ali kasnije uvođenje samopilotiranih vozila je takođe u planovima kompanije.

Vozila će biti 100% električna, što će omogućiti letove bez emisija.

(EURACTIV.rs)