Tehnologija

ODRŽANA PRVA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: Šta su poručile Amerika i Kina?

Autor Milena Antonijević

Savet bezbednosti UN održao je prvu sednicu o veštačkoj inteligenciji (AI). Sednica je usledila nakon poziva Velike Britanije na neophodni međunarodni dijalog o uticaju AI na globalni mir i bezbednost.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Savetu bezbednosti koji broji 15 članova obratili su se i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koosnivač AI startapa "Anthropic" Džek Klark i profesor Zeng Ji sa Kinesko-britanskog istraživačkog centra etike i rukovođenja AI.

Gutereš je ocenio da vojna i civilna upotreba AI može imati ozbiljne posledice na globalni mir i bezbednost. On je podržao predloge nekoliko država da se formira novo telo u okviru UN koje bi se bavilo rukovođenjem AI, prenosi RTS.

Šef britanske diplomatije Džejms Kleverli, koji je predsedavao sastankom, izjavio je da će veštačka inteligencija iz korena izmeniti svaki aspekt života ljudi.

Ambasador Kine pri UN Đang Jun opisao je AI kao ''mač sa dve oštrice''. On je naveo da Peking smatra da bi UN trebalo da imaju centralnu ulogu u koordinaciji AI i uspostavljanju principa rukovođenja tom tehnologijom.

Zamenik ambasadora SAD pri Ujedinjenim nacijama, Džefri de Laurentis, rekao je da postoji potreba da se obezbedi zajednički rad država na sprečavanju negativnih uticaja AI i drugih naprednih tehnologija u razvoju - na ljudska prava.

''Nijedna zemlja članica ne bi trebalo da koristi AI kako bi cenzurisala, sputavala, vršila represiju i razvlašćivala ljude'', rekao je de Laurentis.

(EURACTIV.rs)

Guteres je ocenio da i vojna i civilna upotreba AI može imati ozbiljne posledice na globalni mir i bezbednost.

On je podržao predloge pojedinih država da se formira novo telo u okviru UN koje bi se bavilo rukovođenjem AI.