Tehnologija

ILON MASK NAPRAVIO NOVU VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Zove se xAI i njen cilj je da "razume prirodu univerzuma"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ilon Mask napravio je veštačku inteligenciju xAI, i najavio da je njena misija da "razume pravu prirodu univerzuma".

Izvor: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN/POOL

Ilon Mask je u sredu najavio formiranje nove kompanije fokusirane na veštačku inteligenciju, nakon meseci najavljivanja planova za izgradnju rivala ChatGPT-u.

Kompanija, nazvana xAI, predstavila je veb stranicu i tim od desetak zaposlenih. Novu kompaniju će predvoditi Mask, navodi se na veb stranici, i blisko će sarađivati sa njegovim kompanijama Twitter, Tesla i drugim, "da bi napredovali ka misiji". 

"Cilj xAI je da razume pravu prirodu univerzuma", navodi se na sajtu, uz korišćenje pomalo neobičnih izraza koje je Mask i ranije upotrebljavao da bi opisao svoje AI ambicije.

Mask je bio rani pobornik veštačke inteligencije, OpenAI kompanije i servisa ChatGPT-a, ali je kasnije kritikovao kompaniju zbog uvođenja zaštitnih mera koje imaju za cilj da spreče chatbot da izbacuje pristrasne ili neprikladne odgovore. Tada je podrugljivo koristio izraz "woke" (probuđen), kojim se opisuje osvešćenost o problemima određenih društvenih zajednica, polova, rasa ili drugih grupa.

"Opasnost treniranja veštačke inteligencije da bude 'probuđena' - drugim rečima, da vas laže - je smrtonosna", tvitovao je Mask u decembru. 

U intervjuu sa tadašnjim voditeljem Foks njuza Takerom Karlsonom u aprilu, Mask je najavio planove za svoj novi poduhvat sa veštačkom inteligencijom, ali nije hteo da otkriva detalje.

"Pokrenućemo nešto što ja zovem TruthGPT, maksimalni AI koji traži istinu i brine o razumevanju univerzuma", rekao je on, aludirajući na društvenu mrežu Donalda Trampa, Truth.

Tviter u problemu

Maskova najava nove kompanije dolazi mesecima nakon što je u intervjuu upozorio da misli da bi veštačka inteligencija mogla da izazove "uništenje civilizacije" i pridružio se drugim tehnološkim liderima u pozivu na pauzu u trci veštačke inteligencije koja je "van kontrole".

Nekoliko drugih detalja o misiji kompanije bilo je odmah dostupno, ali sajt ukazuje i na činjenicu da Mask aktivno regrutuje osoblje. Trenutno se čini da su svi od desetak zaposlenih muškarci.

Najava najnovijeg poduhvata stiže u trenutku punom neizvesnosti za Maska. Tviter, kompanija koju je kupio za 44 milijarde dolara u oktobru, sada se suočava sa upitnom budućnošću nakon što je Meta lansirala rivalsku aplikaciju pod nazivom Threads. Metina aplikacija je premašila 100 miliona registracija za manje od nedelju dana. U međuvremenu, bilo je više izveštaja o smanjenju upotrebe Tvitera.

Mask je već bio tema u medijima nakon što je smanjio broj zaposlenih u Tviteru, progurao kontroverzne promene politike i dao niz primedbi koje su mnogi ocenili kao konfliktne. Pored Tvitera, milijarder vodi nekoliko drugih kompanija, uključujući Tesla, SpaceX, Neuralink i The Boring Company.

Pročitajte šta su stručnjaci rekli za EURACTIV o opasnostima veštačke inteligencije.

(EURACTIV.rs)