Tehnologija

“THREADS” U SRBIJI I SVETU MOŽE, ALI U EU JOŠ UVEK NE: Zašto je aplikacija nedostupna u zemljama članicama?

Dok je Metina nova aplikacija “Threads” izazvala pravu senzaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, korisnici u Evropskoj uniji još uvek nisu u mogućnosti da se pridruže platformi.

Izvor: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Kompanija Meta lansirala je juče ozbiljnog konkurenta Tvitera, aplikaciju "Threads", a za vrlo kratko vreme pobrala je brojne simpatije javnosti... Onog dela koji nije u Evropskoj uniji, pošto građani država članica ne mogu da je koriste.

Naime, predstavnik kompanije Meta je za Irsku komisiju za zaštitu podataka (DPC) istakao da se servis neće pojaviti u Evropskoj uniji u ovom trenutku.

Ipak, pretpostavlja se da će se u skorijoj budućnosti “Threads” pojaviti u Evropi.

Ovo odlaganje objave servisa u EU je najvećim delom zbog novog Akta o digitalnom tržištu (DMA), koji će u Evropi stupiti na snagu tokom 2024. godine. Meta želi da obezbedi da je nova aplikacija usklađena sa DMA, posebno u vezi sa pravilima za deljenje podataka između aplikacija.

Ovo je poseban problem za “Threads” jer se aplikacija zasniva na Instagramovoj infrastrukturi i može da koristi i unosi podatke sa Instagrama, što uključuje i reklame i informacije o navikama korisnika.

Meta oprezna zbog kazni

Ovo znači da je kompanija Meta ozbiljno oprezna kada su u pitanju striktne kazne koje mogu da uslede od strane Evropske unije za one koji se ne povinuju pravilima.

Podsetimo, EU je nedavno kaznila WhatsApp sa 225 miliona evra, jer nije pružio dovoljno detalja o tome kako deli podatke EU korisnika sa Facebookom. Pre toga, Meta je kažnjena sa 390 miliona evra u EU zbog toga što je korisnicima isporučivala oglase bez njihove saglasnosti.

Ipak, kako navode mediji, odlaganje objave “Threads” aplikacije u Evropi nije u vezi sa nekim posebnim problemima sa privatnošću korisnika, već više sa načinima na koje Meta prilagođava servis pravilima u Evropskoj uniji.

Ono što su primetili građani Srbije jeste da je aplikacija “Threads” dostupna u našoj zemlji, što je najverovatnije posledica toga da nismo u Evropskoj uniji. Kako pišu mediji, aplikacija je takođe dostupna u Velikoj Britaniji.

(EURACTIV.rs)