Tehnologija

USPEŠNA SARADNJA SA KINESKOM BIOTEHNOLOŠKOM GRUPOM BGI: Begović najavila otvaranje nove kompanije

Autor Tamara Milošević Grbić

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je u gradu Tjenđinu vodeću kinesku kompaniju u oblasti biotehnologije i biomedicine BGI Grupu.

Izvor: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Ministarka Begović je istakla da saradnja Vlade Republike Srbije sa ovom kompanijom uspešno traje već tri godine, naglasivši važnost pomoći koju je tokom pandemije koronavirusa BGI Grupa ukazala Srbiji, kao i donacije za dve laboratorije Vatreno oko u Nišu i Beogradu, kao i u osnivanju Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

"Postojanjem ovakvog centra Srbija je uključena u sve nove tokove i ima šanse da se izbori sa izazovima koji nas čekaju u budućnosti. U centru se rade pre svega analize u oblasti zdravstva i personalizovane medicine, a cilj je da našim građanima obezbedimo najsavremenije metode lečenja, dijagnostike i prevencije pojave bolesti", navodi se u saopštenju izjava ministarke Begović.

Ona je naglasila da je razvoj tehnologije može dati i odgovor na pitanje koji je to najbolji lek za datu osobu, kako se ne bi gubilo vreme i kako bi tretman bio što efikasniji i pomoću markera tj. promena koje čitamo u DNK materijalu, možemo reći, sa određenom verovatnoćom, da li pojedinac ima šanse i da razvije neku bolest i da kroz prevenciju delujemo da ne dođe do bolesti.

"Razvoj u oblasti DNK tehnologije potpuno je promenio svet i Srbija je od samih početaka te tehnologije lider u širem regionu. Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku postao je osnova za dalji razvoj tehnologije i njenu primenu u različitim oblastima života, poput medicine, poljoprivrede, energetike i zaštite životne sredine", navela je ministarka nauke.

Ona je rekla i da se nada da će BGI Grupa biti među prvim kompanijama koje će postati stanari u BIO4 Kampusu, navodeći da je sledeći korak u saradnji sa ovom grupom otvaranje nove kompanije koja bi se bavila sintezom DNK, a Srbija bila mesto iz koje će se izvoziti ova vrsta tehnologije.

"Srbija daje stimulativne mere kako bi privukli ovakve kompanije i kako bi naša zemlja postala još bitnija na svetskoj mapi istraživačko-razvojnih aktivnost u oblasti biotehnologije, IT industrije i veštačke inteligencije", pojasnila je Begović.

Potpredsednik BGI Grupe Terens Sijong istakao je da podržava srpsku nacionalnu strategiju za razvijanje biotehnologije i IT industrije i potvrdio da se razmatra mogućnost da budu prva kompanija u budućem BIO4 Kampusu u Srbiji.

"U Beogradu imamo istraživački tim od 17 ljudi, od kojih je osam iz Srbije, a svi su doktori nauka. Razmatramo i da povećamo naše kapacitete u Srbiji, otvorimo nove laboratorije i proširimo postojeće, rekao je on i dodao da su u Centru za sekvenciranje genoma i bioinformatiku u Beogradu započeli program obuke lokalnih naučnika o virusu korona. U Tjenđinu istražujemo pojavu raka u ranoj fazi kako bismo preventivno delovali i kako kancer ne bi narušio zdravlje ljudi, prevencija je mnogo važnija od samog lečenja u ranoj fazi pojave raka. Snažno verujemo u to", zaključio je Terens Sijong.

(EURACTIV.rs)