Tehnologija

PROCURIO INTERNI DOKUMENT: Tehnološki gigant pronašao 67 načina da uz pomoć ChatGPT-a poboljša poslovanje

Zaposleni u Amazonu žure da iskoriste nagli rast popularnosti ChatGPT-a i slične AI tehnologije

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Jedan od primera tog ludila je što je procurio interni dokument koji navodi 67 načina za korišćenje ChatGPT-a i sličnih aplikacija u širokom spektru timova u Amazonu, a u cilju poboljšanja poslovanja.

Dokument se naziva “Uticaj ChatGPT-a i analiza mogućnosti”. Nastao je nakon što su menadžeri počeli da traže od zaposlenih da dođu sa idejama kako da koriste AI četbot tehnologije (veštačka inteligencija) kako bi poboljšali svoje proizvode i poslovanje.

Dokument je svedočanstvo tihog angažovanja Amazona da radi na rešavanju iznenadnog porasta uticaja AI aplikacija.

Kako AI može da pomogne zaposlenima?

Kako se navodi u dokumentu koji je procureo, a koji je BusinessInsider ekskluzivno objavio, zaposleni u Amazonu žele da koriste AI četbotove za automatsko generisanje softverskih kodova i marketinških materijala. Prodavci bi mogli da ga koriste da brzo pregledaju finansijske izveštaje Amazona i konkurencije kako bi postavili svoje strateške ciljeve.

Neke od ideja pomenutih u dokumentu su već u fazi izrade prototipa. To uključuje alatku za bezbedonosnu automatizaciju i inženjersku aplikaciju koja može brzo da odgovori na pitanja u vezi sa proizvodima.

Takođe, jedna od ideja je i pretraga u ChatGPT-u za kupce u Amazonu koja bi “mogla da objasni prednosti i nedostatke različitih brendova i da sumira recenzije korisnika”.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

AI se u Amazonu koristi 25 godina

Predstavnik Amazona rekao je za Insajder da kompanija koristi mašinsko učenje i veštačku inteligenciju više od 25 godina u “bukvalno svemu što radimo“.

“Amazon je predvodnik čitave industrije kada je u pitanju korišćenje veštačke inteligencije. Iako je još uvek u ranim danima, mi ulažemo u generativnu veštačku inteligenciju u svim našim podkompanijama i imamo značajan broj jedinstvenih mogućnosti koje već nudimo ili na kojima naporno radimo da bismo ih približili kupcima u bliskoj budućnosti”, navodi se dalje iz kompanije.

Zaposleni u Amazonu čak planiraju da koriste ChatGPT u Amazonovom procesa donošenja odluka, koji se zove PRFAK. Prilikom predstavljanja nove ideje, Amazon zahteva od zaposlenih da napišu hipotetičko saopštenje za štampu i tekst sa čestim pitanjima koji opisuju ponudu, a neko osoblje je sugerisalo da bi ChatGPT mogao da ubrza taj proces.

Nije jasno da li će Amazon to dozvoliti. Advokati kompanije su ranije upozorili zaposlene da racionalno koriste ChatGPT na poslu. Iako je korišćenje AI chatbot-a dozvoljeno, članovima osoblja je zabranjeno da dele poverljive informacije sa ChatGPT-om, kao što su interne e-poruke ili izvorni kod. Ista pravila važe za novi pretraživač Microsoft Bing koji koristi ChatGPT tehnologiju, navodi se u internom dokumentu. Neki menadžeri su rekli da čak dobijaju upozorenja u realnom vremenu kada zaposleni koriste četbot na poslovnom računaru.

(EURACTIV.rs)

Tagovi