Tehnologija

FINSKA I SAD POTPISALE DOGOVOR O SARADNJI NA 6G: Manje zavisnosti od kineske tehnologije

Autor Milena Antonijević

Finska i SAD potpisale su u Helsinkiju Zajedničku izjavu o saradnji u naprednim bežičnim komunikacijama, koja je viđena kao odgovor „slobodnog sveta“ na kinesku tehnologiju.

Izvor: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Nakon potpisivanja, finski ministar spoljnih poslova Peka Haavisto (Zeleni) i američki državni sekretar Antoni Blinken komentarisali su da će uvođenje 6G biti transparentnije.

„Zajedno sa saveznicima i partnerima", SAD će mobilisati „stotine milijardi dolara za finansiranje visokokvalitetne infrastrukture u zemljama u kojima je najpotrebnija", rekao je Blinken.

Saradnja između Finske i SAD u naučnim istraživanjima, standardizaciji i razvoju tehnologije ima za cilj „stvaranje zajedničkog globalnog pristupa održivoj, konkurentnoj, bezbednoj, pouzdanoj tehnologiji i 6G tehnologijama koje su neutralne za dobavljače", navodi se u zvaničnom saopštenju.

U razgovoru za Helsingin Sanomat, Haavisto nije oklevao da spoemene Kinu ali se više fokusirao na saradnju između SAD i Finske.

SAD i Finska žele da vide 6G sistem koji je „demokratski, transparentan i gde se poštuju ljudska prava", rekao je Haavisto.

Kina je važan trgovinski partner i za SAD i za Finsku, ali posebno nakon korona virusa bili smo svedoci negativnih strana zavisnosti", dodao je on.

U međuvremenu, Risto E.J. Pentila, izvršni direktor Nordic Vest Office-a, konsultantske kuće i istraživačkog centra za globalne poslove, govorio je za MTV3 o sporazumu, ističući njegov široki globalni efekat.

„6G je deo globalne strategije NATO-a i njegove vizije budućnosti. Prema njoj, slobodni svet i demokratije moraju da poseduju pouzdanu tehnologiju i pouzdanu 6G mrežu", rekao je on, napominjući da takvu tehnologiju „mogu da isporuče Finci i Šveđani, što znači da ne bi bilo potrebe da se oslanjamo na kinesku". tehnologiju."

„Ovo je deo velike globalne igre između Kine i SAD u kojoj će Finska i Švedska imati važnu ulogu", istakao je Penttila.

(EURACTIV.rs)