Tehnologija

APPLE ULAZI U TRKU SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM: Traži ljude za razvoj AI dok drugi tehnološki giganti dele otkaze

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Apple ulazi u trku sa veštačkom inteligencijom i traži ljude za 176 pozicija vezanih za njen razvoj.

Izvor: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

U trenucima ekonomske neizvesnosti i sve većeg talasa otkaza u tehnološkim kompanijama, mnogi predviđaju da će razvoj veštačke inteligencije biti među retkim prilikama za pronalazak posla u tehnologiji.

Dok mnoge tehnološke kompanije otpuštaju hiljade ljudi, Apple je objavio oglas za 176 pozicija vezanih za razvoj veštačke inteligencije.

Nakon buma koji je na tržištu napravio ChatGPT, mnoge kompanije žele da uđu u ovu trku i ponude svoju verziju veštačke inteligencije, čak i u trenutku kada eksperti pozivaju na obustavu razvoja dok čovečanstvo ne nauči "odgovoran pristup AI".

Kompanija Apple objavila je oglas za poslove u razvoju veštačke inteligencije, i to njih 176. Od tog broja, 68 je vezano za digitalnu "asistentkinju" Siri, 52 za mobilni operativni sistem iOS, a 46 za računarski sistem macOS. Preostale pozicije podrazumevaju rad na više proizvoda, piše "TechCrunch".

Apple ne krije činjenicu da želi da se uključi u AI tržište. Tokom jednih od obraćanja javnosti, saopšteno je da Apple "odgovorno i promišljeno" pristupa veštačkoj inteligenciji, a izvori iz kompanije tvrde da je njena upotreba zabranjena u kancelarijama kako osetljive informacije ne bi procurile van njihovih zidova.

Kompanija Apple je za 5. jun zakazala specijalni događaj posvećen virtualnoj i proširenoj stvarnosti (VR/AR), ali postoji verovatnoća da će na toj prezentaciji biti reči i o veštačkoj inteligenciji.

(EURACTIV.rs)