Tehnologija

EU ODOBRILA MAJKROSOFTU KUPOVINU AKTIVIŽNA: Odluka u suprotnosti sa regulatorima Velike Britanije i SAD

Autor Milena Antonijević

Antimonopolske vlasti EU odobrile su Majkrosoftovu predloženu akviziciju kompanije za igre na sreću Aktivižn Blizard samo nekoliko nedelja nakon što su regulatori u Londonu blokirali najveće preuzimanje Majkrosofta do sada.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Odluka je usledila nakon dugotrajne istrage o tome da li bi spajanje ugrozilo konkurenciju na tržištu igara, posebno u vezi sa pristupom vodećoj franšizi Activižna, Call of Duti.

Majkrosoft je preduzeo nekoliko poteza da ublaži zabrinutost Brisela u vezi sa sporazumom, a Evropska komisija je saopštila da su obaveze kompanije u potpunosti odgovorile na početne brige regulatora.

Kupovina vredna 69 milijardi dolara biće najveća Majkrosoftova kupovina do sada, što takođe čini tehnološkog giganta jednom od najvećih kompanija za igre na sreću po prihodu.

Napori Majkrosofta, međutim, nisu uspeli da zadovolje vlasti sa druge strane Kanala, gde je Uprava za konkurenciju i tržišta Ujedinjenog Kraljevstva (CMA) u aprilu odbacila Majkrosoftova predložena rešenja i blokirala akviziciju.

Šefica EU za konkurenciju, Margrete Vestager, rekla je da odluka „predstavlja važan korak u ovom pravcu dovodeći Activižnove popularne igre na mnogo više uređaja i potrošača nego ranije, zahvaljujući strimingu igara u oblaku".

„Obaveze koje nudi Majkrosoft omogućiće po prvi put striming takvih igara u bilo kom servisu za striming igara u oblaku, povećavajući konkurenciju i mogućnosti za rast.

Odluka EU

Komisija je pokrenula detaljnu istragu o sporazumu prošlog novembra nakon što je početna procena otkrila da bi on mogao da predstavlja pretnju konkurenciji kako u distribuciji igara putem servisa za striming u oblaku, tako i u isporuci operativnih sistema za računare.

Konkretno, nadležno telo EU za konkurenciju je zabrinuto da bi Majkrosoft, ako bi učinio Activižnove igre ekskluzivnim za sopstvenu uslugu striminga igara u oblaku, smanjio konkurenciju u ovoj oblasti i ojačao poziciju Vindovsa među operativnim sistemima za računare.

Usred istrage, tehnološki gigant je hteo da ublaži strahove EU, potpisujući decenijske ugovore sa rivalskim kompanijama za igre na sreću kao što su Nintendo i Nvidia kako bi im garantovao kontinuiran i jednak pristup naslovima kao što je Call of Duti, ako dogovor bude ostvaren.

Majkrosoft je takođe ponudio neke obaveze, uključujući besplatne licence potrošačima u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) i dobavljačima usluga striminga igara u oblaku koji nude Activižn igre korisnicima iz EEA.

Komisija je zaključila da ove obaveze predstavljaju „značajno poboljšanje" trenutne situacije za igre u oblaku i da ukazuju na to da dogovor više ne predstavlja pretnju konkurenciji, otvarajući put za odobrenje.

Izvršni direktor Activižna, Bobi Kotik, rekao je da kompanija namerava da proširi investicije i radnu snagu širom EU, i da transakcija donosi niz prednosti korisnicima u Evropi i širom sveta.

„Evropa je odigrala ključnu ulogu u razvoju igara, posebno mobilnih, i očekujemo da će evropski programeri igara nastaviti da podstiču rast i inovacije", dodao je on.

Predsednik Majkrosofta, Bred Smit, rekao je da odluka EU „zahteva od Majkrosofta da automatski licencira popularne Aktivižn Blizard igre za konkurentske servise za igre u oblaku. Ovo će se primenjivati globalno i osnažiće milione potrošača širom sveta da igraju ove igre na bilo kom uređaju koji odaberu".

Reakcija Velike Britanije

Organ Ujedinjenog Kraljevstva, CMA, završio je svoju istragu krajem aprila presudom suprotnom briselskoj.

U preliminarnim nalazima objavljenim ranije ove godine, nadzorni organ je upozorio da bi predložena akvizicija mogla naštetiti konkurenciji na nekoliko tržišta, uključujući hardver i softver za igre, i da bi bilo u komercijalnom interesu Majkrosofta da Aktivižnove proizvode učini ekskluzivnim za svoju uslugu u oblaku.

Utvrđeno je da predložene mere koje je Majkrosoft podneo kao odgovor sadrže značajne nedostatke, a regulator je na kraju odlučio da odbije dogovor.

Obe uključene kompanije su se obavezale da će se žaliti na odluku CMA. Početkom maja, CMA je izdao privremenu naredbu o dogovoru, sprečavajući Majkrosoft i Aktivižn da steknu udeo u drugoj ili njenim podružnicama bez prethodne pismene saglasnosti.

Kao odgovor na Briselsko odobrenje sporazuma, CMA je rekao da ostaje pri svojoj odluci.

„Majkrosoftovi predlozi, koje je prihvatila Evropska komisija, omogućili bi Majkrosoftu da postavi uslove za ovo tržište u narednih 10 godina", navodi se u saopštenju.

„Oni bi zamenili slobodno, otvoreno i konkurentno tržište onim koje podleže stalnoj regulaciji igara koje Majkrosoft prodaje, platformi na kojima ih prodaje i uslova prodaje", dodaje se, uz napomenu da je „ovo jedan od razloga što je Nezavisna panel grupa CMA odbacila predloge Majkrosofta i sprečila ovaj dogovor.

Dogovor je takođe pod nadzorom u SAD, gde je Federalna trgovinska komisija (FTC) već odlučila da blokira sporazum, izdavši decembarsku žalbu u kojoj se ukazuje na „zapise Majkrosofta o sticanju i korišćenju vrednog sadržaja za igre za suzbijanje konkurencije sa rivalskih konzola".

Saslušanje FTC-a o predlogu za spajanje zakazano je za 2. avgust.

(EURACTIV.rs)