Tehnologija

U SRBIJU STIŽE APLIKACIJA KRAJM STOPER: Šta ona predstavlja i kome je namenjena?

Autor Milena Antonijević

Aplikacija Krajm stoper, koristi se u preko 30 država u svetu a služi suzbijanju kriminala.

Izvor: Youtube/printscreen/ThorntonCO

Preko nje, građani će anonimno moći da prijave sumnju da je izvršeno krivično delo ili da će ono tek biti učinjeno.

Ova aplikacija koristi se u više od 30 država u svetu a posredstvom nje moći će da se šalju video, audio i fotografski snimci, piše Politika.

Džon Lamb i Džejms Fuda, predsednik i potpredsednik organizacije „Krajm stopers global solušn", koja je razvila ovaj sistem, kažu za „Politiku" da im iskustvo iz SAD u vezi sa masovnim pucnjavama u školama, pokazuje da je u preko 80 odsto slučajeva bar jedna osoba imala informaciju da napadač razmišlja ili namerava da izvrši napad.

" Aplikacija će biti besplatna i moći će da se instalira na mobilne telefone. Prilikom njenog skidanja, korisnici će kreirati sopstvenu šifru i lozinku, što znači da će samo oni imati pristup I moći će anonimno da podnesu prijavu. „Krajm stoper" i (ili) policija će prepoznati dojavljivača po identifikacionom broju, ali neće znati njegovo ime, niti lokaciju sa koje se javlja. Aplikacija će dobijene informacije prosleđivati policiji koja će proveriti navode. Ovo je jednostavan sistem koji se pokazao kao izuzetno efikasna asistencija organima koji se bave suzbijanjem zločina", objašnjava Lamb.

Lamb navodi i da organizacija, koja je kreator aplikacije, ima 50 godina iskustva u borbi protiv transnacionalnog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i njihovim organima, švercom narkotika i drugim vidovima kriminala, a sarađuju i sa Interpolom. Saradnja sa srpskim istražnim organima počeće čim dobiju potrebne dozvole od nadležnih organa vlade.

Prema njihovim rečima, pre pandemije, predstavnici Vlade Srbije su se u Sijetlu i Vašingtonu sastali sa predstavnicima „Krajm stopers global solušn" kako bi razgovarali o mogućnostima otvaranja ovog programa u našoj zemlji. Do realizacije nije došlo zbog pandemije, pa su se predstavnici ove organizacije, vratili u Srbiju kako bi ponovo uspostavili saradnju sa nadležnima.

"Aplikacija će biti korisna i školama, odnosno povećanju bezbednosti učenika. Učinićemo je dostupnom obrazovnim institucijama i učenicima kako bi mogli anonimno da prijavljuju krivična dela ili, na primer, da neki učenik ili više njih planiraju da ga učine. U ovakvim slučajevima, vlasti bi mogle da intervenišu pre nego što je krivično delo učinjeno", kaže Džejms Fuda, potpredsednik kompanije.

„Krajm stoper" je prvi put primenjen u julu 1976. godine u Albukerkiju u Novom Meksiku, posle ubistva Majkla Karmena, radnika noćne smene na benzinskoj pumpi. Lokalna policija ni posle dve nedelje nije uspela da prikupi informacije o ubistvu. Detektiv Greg Mekaliz obratio se lokalnoj televiziji i zatražio da snime, a potom objave rekonstrukciju zločina.

Svega nekoliko časova posle emitovanja snimka, jedan muškarac je pozvao policiju i rekao im da je video automobil koji napušta lice mesta velikom brzinom. Ispostavilo se da je zabeležio njegove registarske oznake.

Mile Novaković, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije i jedan od rukovodilaca akcije „Sablja", kaže da uvođenje aplikacije treba podržati. Međutim, napominje i da sa anonimnim dojavama treba biti vrlo oprezan.

"Tokom dugogodišnjeg rada u policiji, susreo sam se sa mnogo anonimnih dojava. Neke od njih su zaista, kako se ispostavilo posle provera, sadržale tačne informacije. Međutim, mnogo je više bilo netačnih. Svaku dobronamernu mogućnost otkrivanja krivičnih dela i njihovih izvršilaca treba prihvatiti, ali treba biti i obazriv. Svakako, pozdravljam želju ove organizacije da pomogne da se u našoj zemlji spreče izvršenja krivičnih dela i smanji stopa kriminala", ističe Novaković.

(EURACTIV.rs)