Tehnologija

ZAŠTO "MICROSOFT" NE MOŽE DA KUPI "ACTIVISION BLIZZARD"? Veliki problemi za kupovinu od 62 milijarde €, najveću ikada

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kompanija "Microsoft" suočena sa istragama i problematičnim izveštajima u pokušaju da kupi "Activision Blizzard" za 62 milijarde €.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Britansko regulatorno telo za konkurenciju blokiralo je kupovinu gejming kompanije "Activision Blizzard" od strane tehnološkog giganta "Microsoft", vrednu 62 milijarde evra.

Agencija za konkurenciju i tržišta (CMA) objavila je u sredu da neće odobriti kupovinu, i da je odbila rešenja koja je "Microsoft" predložio vezano za ranija pitanja o ovoj akviziciji.

CMA je u februaru u svom izveštaju ocenila da bi spajanje ove dve kompanije verovatno narušilo principe konkurencije u gejming servisima zasnovanim na cloud tehnologiji, kao i snabdevanje konzolama na tržištu Ujedinjenog kraljevstva.

Moguća kupovina privukla je pažnju nadležnih i u drugim jurisdikcijama, uključujući i Evropsku uniju u kojoj istraga o akviziciji još uvek traje. U Sjedinjenim Američkim Državama, Federalna komisija za trgovinu već je podnela tužbu kako bi blokirala prodaju.

"Microsoft" je još u januaru 2022. godine objavio da namerava da kupi "Activision Blizzard", što bi bila najveća akvizicija za tu kompaniju ikada, i učinila bi je jednom od najvećih gejming proizvođača na tržištu.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Početkom ove godine, CMA je objavila da će ta kupovina oštetiti više tržišta, naročito kada je u pitanju dostupnost najtraženijih igara kao što je franšiza "Call of Duty". CMA navodi da bi "Microsoft" mogao da iskoristi svoju prednost da igre "Activision Blizzard" brenda učini ekskluzivnim za svoje cloud servise, u području gde već dominira. Takođe je ta agencija upozorila da bi takav potez ugušio inovacije i konkurenciju u oblastima konzola i računara.

"Microsoft" je predložio više rešenja u skladu sa ovim izveštajem, ali CMA je u sredu saopštila da ona nisu zadovoljavajuća. Podvučeno je da predložena rešenja ne sadrže dovoljno biznis modela za cloud servise, kao i da nisu dovoljno otvorena za druge proizvođače koji bi nudili igre za računare koji nisu na Windows operativnom sistemu.

CMA je takođe zamerila i predlog standardizacije uslova korišćenja igara, koji su obično definisani od strane tržišne konkurencije.

"Takav pristup pokrio bi samo određene 'Activision Blizzard' igre, na određenim servisima i kroz određene online prodavnice, što znači da bi rizik konflikta između 'Microsofta" i drugih provajdera bio visok", zaključilo je regulatorno telo.

CMA smatra da bi ovakvo spajanje zahtevalo konstantno nadgledanje, što trenutno nije slučaj.

"Kompanija 'Microsoft" već uživa poziciju moći i prednosti nad konkurencijom u cloud gejmingu, i ovakav aranžman bi ojačao tu prednost, dajući kompaniji mogućnost da podrije novu i inovativnu konkurenciju. Njihov pristup je bio konstruktivan i na tome smo zahvalni, ali predlozi nisu dovoljno efikasni da bi otklonili naše brige", rekao je predsednik nezavisnog panela stručnjaka koji je sprovodio istragu, Martin Kolman.

"Microsoft" i "Activision Blizzard" razočarani, najavljena žalba

Obe kompanije su kritikovale izveštaj i izrazile razočaranje zaključcima koji se u njemu nalaze.

"Građani Ujedinjenog kraljevstva, koji se suočavaju sa sve većim ekonomskim problemima, ovako će se naći na udaru. Razmotrićemo ponovo svoje planove za razvoj na toj teritoriji. Globalni inovatori, veliki ili mali, notiraće činjenicu da je ovo tržište očigledno zatvoreno, uprkos trenutnoj retorici", saopštio je "Activision Blizzard".

Potpredsednik kompanije "Microsoft" Bred Smit rekao je da će podneti žalbu i da je izuzetno razočaran činjenicom da je izveštaj "posledica pogrešnog razumevanja tržišta i načina na koji relevantna tehnologija zapravo funkcioniše".

Moguće spajanje dve kompanije pod lupom je i u Briselu, gde je Evropska komisija zabrinuta da bi "Activision" sadržaj bio ekskluzivno dostupan samo Xbox korisnicima. Zbog toga je potpisan dogovor da će "Microsoft" igre proizvođača "Nvidia" i "Nintendo" učiniti dostupnim korisnicima drugih servisa. Očekuje se da će konačna odluka biti doneta u maju. U Americi, rok za sklapanje dogovora je sredinom jula, ali je Federalna komisija za trgovinu saslušanje o akviziciji zakazala tek za 2. avgust.

(EURACTIV.rs)