Poljoprivreda

"MORALI SMO DA REAGUJEMO, INAČE BISMO UPALI U KRIZU": Poljska i Mađarska zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Poljska i Mađarska zabranile su uvoz žitarica iz Ukrajine u pokušaju da oporave svoj poljoprivredni sektor i izbegnu krizu.

Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Poljska i Mađarska su zabranile uvoz žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, u nastojanju da zaštite svoje lokalne poljoprivrednike.

Ukrajinske žitarice prolazile su kroz zemlje Evropske unije do drugih zemalja, otkad su rute u Crnom moru blokirane usled ruske invazije koja traje već duže od godinu dana. Ali u Poljskoj, logistički izazovi su doveli do gomilanja žitarica i obaranja cena, zbog čega su poljoprivrednici protestovali a ministar poljoprivrede podneo ostavku.

"Danas je vlada odlučila o regulativi kojom se zabranjuje uvoz žitarica u Poljsku, kao i desetina drugih prehrambenih proizvoda. Morali smo da reagujemo inače bi naš poljoprivredni sektor zapao u dalekosežnu krizu, a moramo da zaštitimo svoje farmere", rekao je Jaroslav Kačinski iz vladajuće stranke PiS.

"Mi smo i dalje, bez ikakve promene, prijatelji i saveznici Ukrajine", rekao je on.

Mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nagi oglasio se na Facebook profilu i potvrdio da i ta zemlja zabranjuje uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

I Varšava i Budimpešta su za sada zabranu uvoza ograničile do 30. juna. U Poljskoj, zabranjeni su uvoz žitarica, šećera, mesa, voća, povrća, mleka, jaja i drugih proizvoda. U Mađarsku iz Ukrajine neće smeti da budu uvezeni žitarice, uljane semenke i još nekoliko proizvoda.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da žali zbog odluke Poljske da zabrani uvoz.

"Poljski farmeri se suočavaju sa teškom situacijom, ali podvlačimo da ukrajinski poljoprivrednici, zbog rata, pred sobom imaju najtežu. Nadamo se da će naše zemlje u narednim danima sklopiti novi sporazum koji bi zadovoljio obe strane", saopštilo je ministarstvo.

(EURACTIV.rs)